Senast uppdaterad: 25 juni 2007

Exklusivt för Miljömagasinet:
Nobels fredspristagare 2006 Muhammad Yunus tal i svensk översättning

Den norska Nobelkommitén beslöt att ge Nobels Fredspris 2006 delat i två lika delar till Muhammad Yunus och Grameen Bank "för deras ansträngningar att skapa ekonomisk och social utveckling underifrån." Miljömagasinet publicerade Muhammad Yunus tal i två delar. Båda finns nu tillgängliga på hemsidan.

Del ett, publicerad i MM 3
Del två, publicerad i MM 4


Tema: kvinnor
Inget kvinno- eller mansproblem
"Män som slår och våldtar är patetiska ynkryggar som borde förpassas till helvetets innersta krets. Så, nu har jag sagt det. Jag vet att det är fult att svära men när jag ska skriva om ett ämne som våldtäkter har jag svårt att konsekvent hålla mig till ett helt korrekt och publicerbart språk."
Läs krönikan


Tema: kvinnor
Könsstympning - Ett brott mot barns rättigheter
Tre miljoner flickor utsätts varje år för könsstympning i Afrika och Mellanöstern. Totalt är 130 miljoner kvinnor och flickor drabbade i 28 länder i Världen.
Läs artikeln


Tema: kvinnor
Kryddblandning med kvinnokraft
Miljöorganisationen CIRHEP arbetar med landsbygdsutveckling i 32 byar kring berget Kadavakurichi i Tamil Nadu, södra Indien. Ett av deras projekt innefattar kvinnogrupper där tanken är att kvinnorna ska bli ekonomiskt självständiga. År 2000 startade man upp den första gruppen i området och i nuläget finns det över 100 stycken.
Läs artikeln


Samiskt levnadssätt och klimatförändringar
"Alla talar om klimathot och det tänker vi också göra" skriver Samiskt informationscentrum i ett pressmeddelande angående det nya projektet "Samiskt levnadssätt och klimatförändringar"
Läs artikeln


Iran-protest mot Guldpalmsvinnare
Iran har lämnat in en protest till kulturattachén vid den franska ambassaden i Teheran. Protesten gäller den tecknade filmen "Persepolis".
Läs artikeln


När saltet förlorat sin sälta
"En vecka före miljöpartikongressen sände partiledningen ut en Grön-Apost där man kunde läsa: 'Partistyrelsen har beslutat om politisk strategi för mandatperioden 2006'. Min reaktion var att tänka på vad som sades när Karl XI infört enväldet i Sverige..."
Läs ledaren


Mors dag - vägen till fred
Fred, städning och tre starka kvinnor. Så ser historien bakom det moderna firandet av Mors dag ut. Men är dagens firande ett firande som stämmer överens med den historiska meningen av Mors dag?
Läs artikeln


Få veganer i skolan
Veganerna på skolorna runt om i Sverige har minskat dramatiskt sedan 1997. Det visar en undersökning som Djurens Rätt har gjort tillsammans med Skolverket. Även antalet vegetarianer har minskat rejält.
Läs artikeln


Bondfångeri med Becel
"Hälsokost får inte komma med några medicinska hälsopåståenden, men när det gäller stora multinationella livsmedelsföretag får de komma med vilka påståenden som helst utan att det beivras av press eller myndigheter."
Läs ledaren


Alternativ Skogskonferens
Skogsbruk i Sverige innebär nästan uteslutande kalhyggesbruk. I och med att gammal skog med höga naturvärden kalhuggs och oftast ersätts av plantager så utarmas den biologiska mångfalden i skogen.
Läs artikeln


Att tjäna Gud eller Mammon
"Kyrkan förvaltar mycket stora värden. Sådär 30 miljarder kronor i bokförda värden. Frågan är om de används för att skapa ett långsiktigt hållbart samhälle, eller om de bara kortsiktigt jagar högsta kortsiktiga avkastning. Frågan är om inte kyrkan tjänar Mammon mer än Gud."
Läs ledaren


Ridterapi - ridning ur ett terapeutiskt perspektiv
Genom att ställa sin mjuka päls, sin starka rygg och sitt vänliga psyke till förfogande, underlättar de hästar som används inom ridterapi livet för många fysiskt och psykiskt sjuka människor. Av de ca 271 000 hästar som finns i Sverige är det endast ett fåtal som lämpar sig för ridterapi.
Läs artikeln


Inför hästarna är alla lika
Sex nyfikna blickar möter mig när jag kommer gående mot stallet. Gårdens islandshästar står tålmodigt i hagen och väntar på sin lunch och utanför huset sitter en katt och jamar. Det är ingen vanlig gård jag befinner mig på, tvärtom. Här bedrivs en ständig kamp mot sorgen och viljan att dö. På HVB-hemmet Marsta gård utanför Stockholm räddas liv genom att man väljer livet.
Läs artikeln


Folkens rätt till vatten - en global kamp
Alla områden har sina egna kändisar, och när det gäller globaliseringskritiska rörelsen så är Oscar Olivera från Bolivia en av dem.
Läs artikeln


Klasskamp och miljö
"De första demonstrationerna på första maj började med kampen för åttatimmarsdag. Men där har klasskampen stannat. Ingen sextimmarsdag. Inget arbetarnas övertagande av produktionsmedlen. I stället fortsätter vi att låta kapitalet, privat eller statligt, styra med vinst och makt som mål, men inte miljö och välfärd."
Läs ledaren


Utställningen "Hard Rain":
Bortom pessimismen
Bara kunskap räcker inte för att påverka människor, säger Mark Edwards, vi måste också "create a climate of change" - skapa ett samhällsklimat för förändring.
    Mark Edwards är fotograf och han har gjort fotoutställningen "Hard Rain" som 23 mars hade världspremiär på Etnografiska museet i Stockholm. Den ska fortsätta till ett antal platser i Sverige och ska även visas parallellt i bland annat Sydafrika och Holland.
Läs krönikan


Kvinnliga dramatiker på Målarsalen:
Förlåt mig! - Feminism då och nu
Under titeln Förlåt mig! - Vart tog de kvinnliga dramatikerna vägen? läser Dramatens skådespelare pjäser av kvinnor från 1880-talets Sverige. Den 10 april läses Teorier av Victoria Benedictsson.
Läs recensionen


Folket som styr eller folk att styra?
"Debatten om Ansvarsutredningens förslag att radikalt ändra den regionala indelningen av Sverige följer ett huvudspår: att göra Sverige effektivare, inte minst kostnadseffektivare, genom att antalet län blir färre och kallas regioner. Frågan om medborgarnas inflytande ökar eller minskar får därvid ett svar som egentligen svarar på en helt annan fråga, nämligen den om skattebetalarna får mer för pengarna."
Läs ledaren


Djur och natur i vården - framtidens medicin
I slutet av mars hölls i Uppsala Sveriges första nationella konferens och mässa på temat Djur och Natur i vården. En välbesökt konferens som försökte sätta fingret på varför vi mår så bra då vi kelar med en hund och vilken funktion vårt påtande i trädgården egentligen fyller. Och kan detta lugn och välbefinnande som djuren ger oss, vara en tillgång inom vården?
Läs artikeln


Gröna nyheter i brittisk press
"Under några dagar vid påsk i London kunde jag se hur klimat- och miljöfrågorna slår igenom i medierna. I the Guardian läste jag viktiga nyheter och debattartiklar varje dag. Detta borde kanske uppmärksammas mer i Sverige."
Läs krönikan


Kuppförsök mot vindkraftsrörelsen
"I veckan kom SERO-Journalen, tidningen som Sveriges Energiföreningars Riksorganisation ger ut. Där fanns bland annat en inbjudan till årsmötet i SVIF, Svensk Vindkraftförening, lördagen den 28 april i Borgholm på Öland. Vindkraftsrubrikerna dominerar, och av innehållet förstår man att det är viktigt för vindintresserade att åka dit eller att i alla fall medlemmar som är hindrade att dyka upp skickar med en fullmakt till omröstningen av ny styrelse. Det är nämligen manipulationer på gång."
Läs ledaren


Kärnvapen- och kärnkraftsindustrin:
Med ursprungsfolken som förbrukningsvaror
Människorna som lever i områden där det bryts uran och framställs kärnbränsle och i vissa fall testas kärnvapen, har fått offra sina liv för att det västerländska samhället ska få elektricitet och kunna stärka sin militära makt i världen.Ursprungsfolk från hela världen samlades för en konferens i Navajo nation i USA för att diskutera sina problem och möjligheter.
Läs artikeln


Nuclear Free Future Award 2006:
Kinesisk aktivist på liv och död
Ursprungsfolkens Världstoppmöte om Uran hedrar hjältarna i kampen mot kärnvapen/kärnkraft.Sun Xiaodi är en av dem, en före detta arbetare i en urangruva som inte kan hålla tyst om företagets brott mot människor och natur.
Läs artikeln


Nyckeln till en ljusnande framtid:
Kunskap utan rädsla
"Människan har under historiens lopp gång på gång tvingats välja mellan utplåning och fortsatt existens."
    "Hittills har uppenbarligen den fortsatta existensens väg valts, eftersom vi är 6 miljarder människor på jorden - trots alla makabra försök att utplåna oss, som morbida makthavare ständigt sysslar med. De negativa krafterna, de perversa privatprofitjägarna och deras groteska hantlangare är konstant på alerten och lämnar de positiva krafterna ingen ro. Det är som ett utnötningskrig som aldrig tar slut. Och ändå lever vi vidare och förökar oss."
Läs krönikan


Släck ljuset och odla morötter
"Plötsligt har det blivit inne att prata miljöhot och klimatfrågor. Visst har miljön funnits med ett tag bland de mediala och politiska frågorna men sällan blivit tagen riktigt på allvar. För även om forskare har varnat för både det ena och det andra verkar det mesta fungera som vanligt, mat finns i överflöd, årstiderna växlar som vanligt och naturen ser fortfarande grön ut."
Läs ledaren


Att styra rätt mot framtiden
Hur väljer man bil om man vill ta hänsyn till miljön? Den frågan har blivit allt vanligare. Idag är nästan var sjätte bil som säljs en miljöbil.
Läs artikeln


Ungdomar i två världar
Vi har alla lite olika identiteter beroende på vilket sammanhang vi befinner oss i. Om du tillhör en minoritetskultur i Sverige blir den splittringen desto tydligare. På judiska museet har ungdomar fått beskriva sin verklighet i två världar.
Läs artikeln


Kapitalistisk kleptokrati utrotar urfolk
"Det mest oneurotiska folk jag träffat på under mina vidfamnande etnografiska studier är akka, som lever kring Kongos biflod Aruvimi. För cirka femton år sen fick jag höra en autentisk inspelning från deras vardagsliv. Ett tillfälligt besökande franskt antropologteam hade helt enkelt med dold mikrofon dokumenterat planläggningen och genomförandet av en av deras dagliga danskonserter."
Läs ledaren


Kontroversiella förslag av expert på pappersteknik:
Konkurrens i stället för reglering
- Pappersindustrin kommer inte att behöva köpa mer el under den närmaste tioårsperioden - det kan jag slå vad om! En av landets främsta experter på pappersteknik, Göran Bryntse, hävdar detta i medveten polemik mot skogsindustrins direktörer.
Läs artikeln


Bevara lövskogarna så räddas vitryggen
Den vitryggiga hackspetten är flaggskeppet i kampen för utrotningshotade arter i Sverige i dag. "Lyckas vi rädda denna fågel har vi också räddat minst 200 andra arter som också skulle stryka med om vitryggens naturliga miljö helt förstördes", säger Kristoffer Stighäll, Svenska Naturskyddsföreningen.
Läs artikeln


Bondestrid mot egna organisationer
"Den europeiska organisationen European Milk Board (EMB) har bildats som en motvikt mot böndernas egna kooperativa föreningar, vilka numera betraktar sina ägare och medlemmar på samma sätt som vilket annat privatföretag som helst i livsmedelsbranschen betraktar sina råvaruleverantörer. Kooperativen bildades en gång i tiden för att utgöra en motvikt mot privata livsmedelsföretag, till exempel mejerier, som försökte pressa priset på primärproducenternas råvaror, typ mjölk, i botten."
Läs ledaren


"Vuxna har ansvar både för sina och andras barn"
Under 2006 ökade antalet kontakter till BRIS rörande misshandel och övergrepp mot barn. Övermäktiga krav att leva upp till både i skolan och på fritiden har också resulterat i fler barn som hört av sig på grund av psykisk ohälsa. Det är några av slutsatserna i BRIS senaste rapport.
Läs artikeln


Demonstrationen för rätten till ett privatliv, lördagen den 17 februari:
Rikstäckande protest mot ökad övervakning
På lördagen anordnade Piratpartiet i samarbete med Grön Ungdom, Liberala ungdomsförbundet, Ung Vänster och Ung Pirat en rikstäckande protest mot FRA:s planerade massavlyssning. Demonstrationer ägde rum på Mynttorget i Stockholm, Götaplatsen i Göteborg, Stortorget i Malmö samt Rådhustorget i Umeå.
Läs artikeln


Bättre tio grisar i skogen
"Anna-Lena Thomssons skriver om sina upplevel ser som djurskötare i DN "Grisen i industrin lever hela sitt liv i ett kalt betongutrymme där tio individer befinner sig på en yta av högst sex kvadratmeter, vilket kan jämföras med att grisen i naturlig miljö rör sig inom ett område på 10-20 kvadratkilometer". Hon beskriver sysslolösheten som leder till ett sjukligt stressbeteende, med svansbitning och en mängd andra beteendestörningar och aggressivitet mot varandra."
Läs ledaren


Fotoutställning om det slutna landet Nordkorea:
Vardagen som ingen får se
Frilansfotografen Åke Ericsons önskan att ta sig innanför gränsen till världens mest slutna land resulterade i en mycket unik fotosamling. En samling uttrycksfulla bilder från ett land präglat av propaganda och censur.
Läs artikeln


Seriealbum om en annorlunda iransk barndom
Historien om Marjane berör
Persepolis har ingenting med den iranska polisen att göra utan är en stad i Iran. Det är också titeln på Marjane Satrapis mycket uppmärksammade och kritikerrosade självbiografiska serieroman. Det är en skildring av hennes erfarenheter från den islamiska revolutionen, därefter kriget med Irak och landsflykten. Hon har berättat att den tillkom som ett försök att berätta om den iranska verkligheten för folk i Väst.
Läs recensionen


Först förtrolla sedan förföra
"Adjöss de tider där man lämnade sitt hus olåst. Rubriker om inbrott och stölder fyller tidningarna även i små städer, 'bostadsinbrott ökar drastiskt', 'dator byte vid villainbrott'. En av innerstadens trendiga klädaffärer har blivit länsad ett tjugotal gånger under de senaste åren! Inbrott är vanliga, habegär eller behov av varor som kan generera snabba pengar är stora."
Läs ledaren


Havsbakterier som energikälla
Marina bakterier använder solenergi för tillväxt med hjälp av ett pigment, proteorhodopsin. Denna upptäckt ger nya möjligheter till miljövänliga energiformer.
Läs artikeln


Telenor i konflikt om GrameenPhone
Precis vid utdelningen av Nobels Fredspris blev det känt att pristagaren Muhammad Yunus vill att Telenor skall lämna över aktiemajoriteten i Grameenbankens telefonbolag till de fattiga, enligt en tidigare överenskommelse 1996.
Läs artikeln


Klimatet - vår ödesfråga
Det har nu gått mer än två år sedan utställningen Uppdrag: KLIMAT invigdes på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. För de flesta besökarna har utställningen blivit en positiv upplevelse som inspirerat till större miljömedvetenhet. Det säger Claes Enger, utställningschef och projektledare för Uppdrag: KLIMAT, på Naturhistoriska riksmuseet.
Läs artikeln


Alla bönder slipper inte ligghallskrav
"Nu hurras det för segern i Revingehed-fallet och jag missunnar inte KC Ranch 'segern' (att slippa bygga ligghallar), men mitt i jublet skräms jag över att folk i allmänhet tycks sakna all känsla för fair play och struntar i en rättsstats mest elementära krav - likhet inför lagen."
Läs ledaren


Syn på avloppsvatten i förändring
Avlopp och vatten har varit ett miljöproblem för människor i alla tider. Nu börjar det bli allvar med larmen för algblomning och bottendöd som ökar. Det är dock inte bara jordbruk och trafik som ligger bakom. Toaletter finns i alla hem och vi bidrar alla varje dag med våra naturliga behov. Utvecklingen går långsamt framåt.
Läs artikeln


Dalai Lama om hängningen av Saddam Hussein:
Allt mänskligt liv skall respekteras
- Dödsstraffet sägs ha en avskräckande funktion, men det är helt klart en form av hämnd. Hur hemska dåd en människa än har begått så har varje människa förmågan att förbättra sig och att försöka gottgöra vad han orsakat. Jag hoppas att mänskligt liv skall respekteras och skyddas för Saddam Hussein såväl som för alla andra, sa Dalai Lama till reportrar i Japan för en tid sedan.
Läs artikeln


Världens största atomreaktor byggs i Finland:
Kritiken växer mot Olkiluoto 3-reaktorn
Då den finska riksdagen fattade beslutet om att bygga den femte reaktorn, Olkiluoto 3, som blir världens största på 1.600 MW, togs beslutet emot med stor entusiasm inom atomkraftskretsarna. Men nu har bygget försenats och kostnaderna skjuter i höjden. Kritiken växer.
Läs artikeln





Artiklarna ovan är ett urval ur Miljömagasinet år 2007. Prenumerera på papperstidningen för att varje vecka ta del av färska nyheter och en levande debatt om ett ekologiskt och socialt hållbart samhälle. Introduktionserbjudande: 175 kronor för ett halvår (25 nummer). Miljömagasinet är politiskt, religiöst och fackligt oberoende. Läs om tidningens vision


Läs tidigare artiklar:

Från 2006
Kuba - med Nordiska Brigaden
Krönika: Mellan två verkligheter
Forsmark skapar reaktioner i Europa
Trädgårdar med kunskap, medvetenhet och känsla
Krav dementerar Aftonbladets kritik
Aftonbladets oseriösa artiklar skadar konsumenterna
Krönika: Stoppa effekthöjningarna i kärnkraftverken
Debatt: Det händer i tysthet - EU:s makt över våra naturresurser
Vatten - en kvinnofråga
Rapport från bikupan
Möten bland det gröna
Djurtestat eller icke djurtestat
Att bläddra i Miljömagasinets lägg...
Besvikelse bland småbrukare efter WTO:s toppmöte
Affärskvinna och eldsjäl för textil
Regnskogen - på väg att utplånas

Från 2005
Gröna tak för en bättre miljö
Industri som producerar tvivel
Cider som brandskydd
Ny teknik hämtar energi ur havet
Hampan - en kulturväxt i tiden
På väg mot ett avgasfritt samhälle
Döden bland sjöfåglarna


Från April 2003 - Oktober 2003
Från oktober 2002 - mars 2003
Läs ännu tidigare artiklar i vårt arkiv.


StatCounter - Free Web Tracker and Counter StatCounter - Free Web Tracker and Counter