23 augusti 2006

Möten bland det gröna

På Bondens Egen Marknad kan kunden köpa sin middag direkt ur odlarens hand. Marknaden har spridit sig över hela landet, för du som säljer får inte åka längre än 25 mil. Det ska vara närodlat och gärna ekologiskt och alla är entusiastiska.

Hajnalka Muranyi, Anders Schultz och deras dotter Océane är och handlar på Bondens egen marknad på Söder i Stockholm.
    - Vi har köpt ägg och tomater. Men vi ska handla lite mer. Vi såg att de hade fänkål och bönor, säger Hajnalka Muranyi.
    Hon berättar att de tidigare har handlat bland annat broccoli på den andra Bondens marknad i Stockholm som är vid Tessinparken på Östermalm, men det hade de inte här i dag. De har oftare varit vid Tessinparken och går på Bondens egen marknad ganska ofta.
    - På hösten är det ju mycket bättre utbud men vi brukar komma hit på våren också och på julmarknaden, säger hon.
    - Det är mycket bättre kvalitet här på grejerna, säger Anders Schultz, och så köper vi av ideologiska skäl också, säger han, det är bra att stödja de lokala jordbruken i dessa EU-tider.
    - Vi har ingen bil, men hade vi haft det skulle vi nog åka ut direkt till gårdarna, säger Hajnalka. Då blir det ju en trevlig utflykt också.
    Lilla dottern Océane tycker också om grönsaker, och hon tycker att broccoli är gott, berättar mamma.

Grön mat
Katarina Molitor får en kick av att träffa kunder och få positiv feedback.

Kvällsmat man kan lita på
Lars Sandell hjälper i dag ägaren till Igelsta blomsterodling i Västerås, Kjell Elander, att sälja blommor.
    - Det är kanon det här med Bondens egen marknad, säger han. Man får kontakt med kunden och kan direkt diskutera eventuella önskemål eller problem istället för att gå steget över en grossist. Det är ju också bra att det är lokalt, inom 25 mil.
    Lars Sandell berättar att han tidigare försökt sälja sitt eget ekologiska kaninhö på marknaden, men det var för liten marknad. Istället säljer han det till lokala butiker i Västerås. Han är också med i Bondens egens hemsida som ska starta upp i augusti/september.
    Kjell Elander tycker att det är ?outstanding? för producenterna att få stå så här och sälja tillsammans.
    - Den främsta fördelen är att få stå bland andra bönder och inte jämte något stånd med fasliga t-shirts. Vi sliter häcken av oss för att komma hit men det är också värdefullt att få träffa konsumenterna och att kunna tala om vad blommorna heter och hur de ska skötas. Det är bara positivt.
    Kjell Elander berättar också att han själv brukar handla på marknaden till kvällsmaten.
    - Man kan lita på produkterna, säger han.
    Birthe Lundvik bor på Söder och brukar komma hit till marknaden. I dag har hon köpt mangold, bönor, tomater och vitlök.
    - Det är väldigt bra här i augusti för då är det så låg kvalitet på stormarknaden, säger hon. Det är stimulerande med alla upplysningar jag får från säljarna, säger hon. Nu hör man också i medierna att det är lite innehåll i grönsakerna från växthusen, jag köper hellre friland.

Grön mat
Bondens egen marknad finns än så länge på 17 olika ställen, och de blir hela tiden fler.

Latin för rabarber
Kalle Källander och Katarina Molitor är två av ett tiotal medlemmar i den ekonomiska föreningen Rheum från trakterna utanför Katrineholm. Rheum betyder rabarber på latin och det är en av alla grönsaker som trängs på deras bord. Katarina är på marknaden med sin son Torsten.
    - Det är jätteroligt med marknaden för vi får så mycket feedback. Det är bara glada tillrop, berättar hon och ler stort.
    - Det är skillnad mot när man måste förnedra sig inför en inköpare i nån butik och han pratar om hur lite ekologiskt de säljer i något mörkt hörn av affären. Då vet man inte vart man ska ta vägen. Men härifrån kommer man hem och är alldeles hög, säger Katarina och skrattar.
    Hemma på gården träffar man ju inte heller så mycket folk och så är det ju kul att få leka lite affär, fortsätter hon.
    Torsten håller med, det roligaste är att få stå och sälja, säger han.
    - Ibland på förmiddagarna kan det vara så mycket folk att de står i kö. Då är jag lite orolig att jag inte ska kunna ge alla lika bra service, men det är kanske ett litet problem egentligen, säger Katarina Molitir.

Ekologiska majskolvar
- Här är mysigt. Det borde bara vara större, nu är det lite kort, säger Belinda Kordic.
    Hon brukar gå på marknaden när hon har vägarna förbi. I dag har hon köpt ekologiska majskolvar.
    - Det är schysst med egenodlat och ekologiskt, tycker hon. Man känner sig ?ett med naturen? och det känns mer på riktigt. Det blir också roligare att äta det då, säger hon och hennes kompis Charlotte Jansson håller med.
    Henrik Berggren jobbar på Åkerby handelsträdgård som bland annat säljer 80 olika sorters ekologisk chilipeppar, bönor och inlagda och syrade grönsaker. Han tycker att det är fint med marknaden.
    - I Enköping säljer vi nästan ingenting, men här är det tusentals som köper. Det är väl kul för stockholmarna också, säger han.
    Roger Dahlström som är ägaren till handelsträdgården delar entusiasmen och berättar att hela deras omsättning baseras på marknaden.
    - Man känner sig välkommen här, säger han.

Text och foto:
Sofia Härén


Här finns marknaden:
Grön mat