Pub 25 augusti 2006

Aftonbladets oseriösa artiklar skadar konsumenterna

Under rubriken "Aftonbladet granskar" och med stöd av en illa genomförd test av tio grönsaker samt några uttalanden av två professorer kommer de fram till den "raka sanningen": "Enda skillnaden mellan ekologiska och vanliga grönsaker är priset."

Aftonbladets journalister Karin Ahlborg och Claes Petersson har satt ett nytt rekord i oseriös kvällstidningsjournalistik. Artiklarna publicerades den 16, 17 och 18 augusti. I en uppföljande artikel lördag den 19 august skriver Karin Ahlborg:
    - Det var en en helig ko vi gav oss på ska jag säga. Så många känsloladdade mejl och telefonsamtal har jag aldrig tidigare tagit emot. De flesta ledsna och besvikna över att Krav inte riktigt var vad de trodde.
    Andra ilskna över att vi "saboterar" för miljörörelsen genom att andas någon kritik mot Krav och dess regler.
    Det som journalisten kallar "andas någon kritik" är i själva verket ett försök till praktslakt av allt vad ekologiskt heter.
    Vi på Miljömagasinet erbjöd genast KRAV att få ordentligt utrymme för ett genmäle. Vi har också talat med ett antal personer som har god insikt i ekologisk odling.

"Jag är förvånad"
Åsa Domeij är vice ordförande i Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott.
    - Jag är förvånad över att Aftonbladet släpper igenom så här vilseledande och oseriösa artiklar. Jag kan inte förstå varför. Konsumenterna blir ju bara förvirrade. De flesta påståendena stämmer inte med vetenskapliga fakta. Livsmedelsverkets forsknings-rapporter visar entydigt att vill man inte få i sig rester av kemiska bekämpningsmedel när man äter grönt men framförallt frukt, då skall man definitivt välja ekologiskt. Vanlig frukt men även grönsaker som är konventionellt odlade innehåller ofta rester av bekämpningsmedel. Detta är inte bra att få i sig även om de kemiska resterna ligger under de fastställda gränsvärdena. Vi i Miljö- och Jordbruksutskottet har i uppgift att noga följa forskningen på området.
    Forskningen visar tydligt att väljer man ekologiskt så sänker man drastiskt risken att få i sig kemiska bekämpningsmedelsrester.

Det finns ett trettiotal rapporter
Bengt Lundegårdh agronomie doktor, har forskat i nästan 30 år vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet,vid Institutionen för ekologi och växtproduktionslära. Ett av hans specialområden är de olika odlingssystemens inverkan på produktkvalitet.
    - Det finns ett trettiotal bra undersökningar som visar att ekologiskt odlade grönsaker har ett högre näringsvärde än konventionellt odlade. Bland annat gäller det förekomsten av viktiga mineralämnen som till exempel magnesium, järn och vissa andra viktiga spårämnen. Men även vitaminer. En studie visar på 27 procent högre halt av C-vitamin i ekologiskt odlade grönsaker.

Mer forskning behövs
- Men det är alldeles för lite forskning. Regeringen satsar tyvärr inte på den här typen av forskning. Det finns inget forskningsuppdrag och som en följd av detta är det svårt att få pengar till denna forskning, säger Bengt Lundegårdh.
    - Man kan idag inte säkert säga att ekologiskt odlat har bättre näringsvärde. Det finns alldeles för få studier. Men tendensen är ganska tydlig. Det finns många indikationer på att ekologiskt ger bättre näring. Men vi vet till exempel ännu inte riktigt hur man vetenskapligt skall kunna jämföra olika ekosystem med varandra så att jämförelsen mellan olika produkter som odlats i olika blir rättvis. Om vi i Sverige vill ta ansvar för invånarnas hälsa så måste vi tydligt utreda sambanden mellan hälsa och de olika sätt vi har att producera mat, fortsatte han
    Bengt Lundegårdh berättar också att försämrad kost kan vara en förklaring till en lång rad av explosivt ökande sjukdomstillstånd. Ett exempel är allergier. Det finns studier av överläkare Johan Alm, specialist på barnallergier som visar att risken att utveckla allergi minskade med 30 procent för de barn som fick ekologisk mat. För de som fick biodynamisk mat minskade risken för allergi med 50 procent. Många försök på djur visar att de får väsentligen bättre hälsa med ekologisk mat. Detta är bara några av alla de tecken som finns, att ekologisk mat leder till bättre hälsa. Men vi måste säkerställa vår kunskap med mer forskning.
    Vad det gäller Aftonbladets artiklar vet jag inte riktigt vad jag skall säga. Har de ingen faktagranskning?

Studie av olika sätt att producera
Johanna Björklund är forskare och arbetar på Centrum för uthålligt lantbruk som har till uppgift att koordinera och och sprida information om forskning kring hållbart lantbruk.
    - Vi har ett speciellt uppdrag från riksdagen att koordinera och informera om ekologiskt lantbruk. säger Johanna.
    Hon är medförfattare tillsammans med Lars Drake till en uppmärksammad studie som heter "Effekter av olika sätt att producera livsmedel". Det är en inventering av olika jämförelser som gjorts mellan ekologisk och konventionell produktion. Studien omfattar fyra omfattande inventeringar som jämför ekologisk och konventionell produktion i 18 länder i Europa (inklusive Sverige). Den slutsats som dras i alla dessa fyra omfattande inventeringar är att en ökad omfattning av den ekologiska produktionen utan tvivel skulle minska de negativa miljöeffekterna och resursanvändningen i jordbruket. Här är bilden tydlig. Men i ett par andra avseenden är bilden inte lika entydig Det gäller kväveläckage ut i miljön, samt fosfor- och kaliumförsörjning. På områdena livsmedelskvalitet, djurhälsa och klimatförändringar krävs det mer forskning för att kunna göra tillförlitliga jämförelser.

Kvantitet eller kvalitet
Praxis ute i Europa varierar oerhört om man till exempel tittar på gödslingsintensiteten samt användning av antibiotika och kemiska bekämpningsmedel. Det komplicera naturligtvis saken när man skall dra slutsatser om vad som är bäst för ett särskilt land med sin egen lagstiftning, tradition klimat och ekologisk zon. Men forskarna menar ändå att dessa inventeringar är användbara för bedömningar och beslut i Sverige. De tillför ny och viktig kunskap på ett område där bristen på svenska studier är stor.
    Det är framförallt fem olika områden där man tydligt kan se klara fördelar med ekologisk odling, sett ur ett helhetsperspektiv.
    Den biologiska mångfalden ökar.
    Bördigheten hos jorden ökar.
    Växtnäringsläckaget ut i miljön är mindre.
    Användningen av icke förnybara resurser är mindre.
    Bekämpningsmedel (Biocider) från jordbruket i yt- och grundvatten är mindre.
    Även på de flesta övriga studerade områdena, som djurhälsa, landskapskvalitet, klimatförändringar och livsmedelskvalitet är tendensen vid jämförelsen positiv, men inte lika uttalat. Här behövs det mer vetenskaplig forskning för att man skall kunna se en tydlig bild.
    Det enda område där konventionellt jordbruk har en relativt tydlig fördel över ekologisk jordbruk är när man tittar på producerad mängd. Det blir mer av det man producerar när man gör det konventionellt.
    Man skulle kunna sammanfatta studien med: Konventionell odling ger mer KVANTITET och ekologisk odling ger mer KVALITET sett ur ett helhetsperspektiv.
    Du kan själv ladda hem och läsa rapporten på internet. www.cul.slu.se/forskning/forskare/johannab.html

Sjuka Kravdjur?
I Aftonbladets artikel hänvisar man till Swedish Meats slaktstatistik och säger att den visar att Kravdjuren är sjukare än de konventionellt uppfödda djuren. Men Swedish meats har inte lämnat några sådana uppgifter till Aftonbladet och ställer sig frågande till uppgiften. Framförallt med en så generell formulering. De har inte heller allmänt publicerat sådan statistik. De hänvisar till Jordbruksverket. Men på Jordbruksverket svarar Anette Palm att de i sin statistik inte speciellt registrerar KRAV-djur och kan alltså inte ens ta fram sådana uppgifter.
    - Vår enhet har inte lämnat några sådana uppgifter, säger Anette Palm. Det är många som ringt oss och undrat över Aftonbladets statistikuppgifter.
    Parasiter som drabbar djuren är ett problem som är tydligt inom ekologisk produktion. Eftersom man inte vill behandla djuren med medicin som kan ge sidoeffekter, om de inte är sjuka så behandlas de först om de blir sjuka. Istället satsar man på att ge djuren en liv och en miljö som maximalt bygger upp deras eget immunförsvar. När de drabbas behandlas de med exakt samma mediciner som i konventionell produktion. Ibland med komplement från alternativ veterinärmedicin. De som förespråkar den ekologiska odlingen menar att förebyggande medicinering döljer brister i djurens miljö. Det borde vara självklart att djuren ska vistas i en miljö som inte gör dem sjuka.

"Vi har inget att skämmas för"
Inger Källander är ordförande för organisationen Ekologiska Lantbrukarna .
    Hon är lite chockad över det totala påhoppet i Aftonbladet på allt vad ekologiskt heter. Hon har väldigt svårt att förstå syftet med artiklarna. De vimlar av sakfel. Dessutom drar man fel slutsats av sin egen så kallade test av förekomsten av bekämpningsmedel i ekologiska och konventionella grönsaker. Enligt testet så hade en av fem vanliga grönsaker rester av bekämpningsmedel. Om man skulle godta detta test som en seriös undersökning så skulle ju det betyda att 20 procent av konventionellt odlade grönsaker innehåller bekämpningsmedel. Ett sådant påstående skulle emellertid med rätta kunna kritiseras som synnerligen oseriöst med tanke på testets utformning.
    Inger känner sig bedrövad över effekten av Aftonbladets artiklar på de enskilda ekologiska jordbrukarna.
    - De känner sig kränkta, sårade och misstänkliggjorda. I själva verket är de flesta av dem besjälade av ambitionen att de skall dra sitt strå till stacken för att skapa en bättre jord och en hållbar framtid med friska människor. Det är ju förfärligt om folk inte skulle genomskåda den tunna argumentationen i Aftonbladet, utan tro att vi bara cyniskt är ute för att lura av folk så mycket pengar som möjligt. Den sanna bilden är snarare att många av de ekologiska odlarna kämpar med ekonomin för att kunna behålla sin ekologiska linje.
    - Nej, vi har inget att skämmas för utan vi är stolta över vårt arbete med ekologisk odling. Vi tror verkligen att detta skapar en bättre värld. Vår hemsida är fylld av saklig information för den som är intresserad. Vi har inget att dölja och svarar gärna på frågor.

Jan Fjellander
jan.fjellander@miljomagasinet.se

www.cul.slu.se
www.ekolantbruk.se
www.ekokott.org
www.slu.se
Konsumentverket Ekologisk mat: tinyurl.com/j9fgo
Jordbruksverket Ekologiskt Lantbruk: tinyurl.com/jfs4h