Incidenten i kärnkraftverket Forsmark som var sju minuter från en svår olycka av typ Tjernobyl tonas ner i Sverige, ?en olycklig händelse?, säger SKI:s talesman Anders Jörle. I både Tyskland och Finland har den däremot väckt kraftiga reaktioner.
Det var vid datasimuleringar vid AEG:s anläggningar i Tyskland i helgen som man kunde klarlägga exakt vad som hände vid incidenten som ledde till ett snabbstopp av reaktorn den 25 juli. Det är AEG som tillverkat Forsmarks utrustning som inte fungerade.
Både oppositionspartiet de Gröna/Bündnis 90 och de regeringsbildande socialdemokraterna i Tyskland tar den svenska händelsen som anledning att på nytt ställa krav på avveckling av det egna landets reaktorer.
Den tyska socialdemokratiska parlamentsgruppen poängterar att det inte kan komma på fråga att förlänga driftstillståndet för tyska kärnkraftverk.
- En svår olycka i det tätt bebodda Tyskland skulle leda till en katastrof, där stora ytor skulle bli obeboeliga. De felaktiga generatorerna från fi rma AEG lär också fi nnas i de tyska verken. Att satsa på förnybar energi och på mera energieff ektivitet är den enda vägen, menar Marco Bülow (s), talesman för miljöfrågor.
Finland kritiserar
Även Finland oroas av nyheterna om snabbstoppet vid Forsmark. De finska reaktorerna Olkiluoto 1 och 2 är mycket lika de i Forsmark, och man satte enligt fi nska nyhetsbyrån FNB direkt igång en snabbutredning av situationen.
Johani Hyvärinin, chef för STUK, den fi nska motsvarigheten till SKI, säger till DN att han betecknar Forsmarksincidenten som allvarlig, och att det allvarliga var att en kortslutning fi ck så stora konsekvenser.
- Det verkar som att i Forsmark har fl era säkerhetssystem varit beroende av en liten mängd utrustning, säger han till tidningen.
- Värsta scenariot är att ingen av de fyra nödgeneratorerna hade fungerat. Då hade det blivit härdsmälta inom 2 timmar. Även Tysklands de Gröna/ Bündnis 90 varnar för fortsatt kärnkraftsdrift.
Krafttag mot atomkraft
- Den svåra händelsen i Sverige som skulle kunnat ödelagt stora delar av Sverige och även radioaktivt nedsmittat Tyskland har visat oss igen att atomtekniken är en riskteknologi som inte låter sig behärskas i längden. Det måste äntligen bli slut med CDU:s (tyska Kristdemokraterna) och kärnkraftsindustrins oförsvarbara krav på driftförlängning, säger Bärbel Höhn för den gröna parlamentsgruppen. Även tyska miljöförbundet Jordens Vänner och en rad tyska tidningar med olika politiska inriktningar oroar sig och varnar. Den konservativa tidningen Die Welt am Sonntag skriver om den unge kontrollanten Niklas Sjulander som ingrep manuellt på Forsmark fast sådant inte är tillåtet trettio minuter efter det att larmet har utlösts. Det är denna man som möjligtvis har räddat oss alla.
Susanne Gerstenberg
Malin Håkansson