Ursprungligen publicerad 19 januari 2007

Fotoutställning om det slutna landet Nordkorea:

Vardagen som ingen får se

Frilansfotografen Åke Ericsons önskan att ta sig innanför gränsen till världens mest slutna land resulterade i en mycket unik fotosamling. En samling uttrycksfulla bilder från ett land präglat av propaganda och censur.

Bilderna som oftast är tagna i smyg och under täckmanteln som "bröllopsfotograf" skildrar en värld fylld av hårda levnadsvillkor och propaganda med syftet att hålla liv i personkultens Nordkorea.

Men de ger också uttryck för de vardagsscener som utspelar sig på gator och torg i huvudstaden Pyongyang. En befolkning som försöker leva ett normalt liv inom gränsen för vad som är tillåtet.

Ett tema som dock går igen i de flesta bilder är de oroliga blickarna. Förskräckelse, förvåning och nyfikenhet är alla uttryck som går att se i de avporträtterade människornas ögon.

Det spelar ingen roll om det är ungdomar på tunnelbanan, vuxna män som spelar kort eller uniformerade unga kvinnor.

- Det var paranoida och ofta arga blickar som mötte mig när jag var ute och fotograferade, och jag tog starkt intryck av den tysta och tryckta stämningen som rådde bland människor, säger Åke Ericson.

Avskärmad värld

Åke Ericson som tidigare arbetat på en rad landsortstidningar och på Aftonbladet i tio år lyckades i oktober 2005 komma med på en gruppresa till Nordkoreas huvudstad Pyongyang. En resa som varade i åtta dagar.

I tisdags hölls vernissage för Åke Ericsons fotoutställning "Nordkorea" på Arbetets museum i Norrköping. Efter att ha betraktat bilderna och lyssnat till Åke Ericsons berättelse växer en bild fram av en befolkning som är i nästan skrämmande avsaknad av kontakt med den "övriga världen".

Några bilder som förstärker det intrycket är skolbiblioteket som är fyllt med böcker skrivna av ledarna Kim Jong Il och Kim Il Sung och bilden av en enorm arena där 15000 militärer hyllar sin ledare i exakt synkroniserade rörelser.

Åke Ericson berättar att för att hålla Nordkoreas fasad intakt utåt så är befolkningen beordrad till tystnad och vid gränserna är störningssändare utpositionerade för att ingen utomstående och okontrollerad information skall tränga in i landet.

Kunde blivit utkastad

Att befinna sig i Nordkorea som utlänning är riskfyllt men att dessutom vara journalist kan vara förenligt med stor risk för att bli utkastad ur landet. Men genom ett stort mått av försiktighet och klipskhet lyckades Åke Ericson få med sig sina filmrullar hem till Sverige.

Åke Ericson har för sina bilder framförallt från Ryssland och Kosovoregionen på Balkan belönats med flera fotopriser i Sverige.