Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 21, 25 maj 2007

Bondfångeri med Becel

H

älsokost får inte komma med några medicinska hälsopåståenden, men när det gäller stora multinationella livsmedelsföretag får de komma med vilka påståenden som helst utan att det beivras av press eller myndigheter.

Ett av de grövsta bedrägerierna, som jag ser det, är Unilevers marknadsföring av Becel som ett hälsomargarin. Alla askens hälsobudskap kan ifrågasättas. Becel är inte bra för hjärtat trots att det vidimeras av Hjärt-lungfondens emblem. Det har inte en hälsosam fettsammansättning, och det är inte rikt på Omega-3. Nyckelhålsmärkningen enligt Livsmedelsverkets norm att låg fetthalt skulle vara hälsosamt saknar vetenskapligt stöd.

Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers, har gjort något så ovanligt som att gå ut med en varning för Becel. I stället rekommenderar han Bregott med smörfett.

Han skriver att det är en myt att högt intag av mättat fett ger hjärt- och kärlsjukdomar. I stället kan det kopplas till ett överintag av fleromättade omega-6-fettsyror. Becel innehåller även mer av omega-6-fett än andra margariner. Idealt förhållande mellan Omega-3- och Omega-6-fetter är ett till ett. Becel har ett till fem. Det tillsatta Omega-3-fettet kommer från växtfetter och är av tveksam nytta.

Becel har också tillsatts konstgjorda vitaminer och för Becel pro.active också växtsteroler, eftersom den hårdhänta behandlingen vid margarintillverkningen har förstört den naturliga förekomsten i råvarorna. Höga halter av lösningsmedlet hexan har uppmätts i margarinet.

Sterolerna tillsätts för att minska kolesterolhalten i blodet. Frågan är om detta har någon hälsoeffekt. Tvärtom kan för mycket steroler ha hormoneffekter och försämra upptaget av fettlösliga vitaminer.

Runt varumärket Becel har grupperats en rad produkter med påstådda hälsoeffekter. Becel pålägg, Becel mat, Becel mjölkdryck, Becel pro.activ youghurt.

Geschäft skulle jag vilja kalla det Unilever håller på med. Namnet kommer från när holländska margarintillverkaren Margarin Unie och brittiska tvåltillverkaren Lever Brothers slogs ihop på trettiotalet. Det tycker jag säger sanningen. Margarin är industriförstörd mat med näringsvärde som tvål.

Den som köper Becel för dess påstådda hälsoeffekter får alltså, som jag ser det, betala extra dyrt för ett ohälsosamt matfett. Becel pro.activ kostar hela 119 kronor kilot. När jag kommer hem till någon med Becel på bordet vet jag inte hur jag skall bete mig. Skall jag vara en god gäst och hålla tyst, eller skall jag vara oförskämd och säga att du har blivit blåst av myndigheters och företags hälsopåståenden. Nyckelhålsmärkt är en varningsflagg. Kroppen behöver oförstörda fetter. Du blir inte fet av fett. Du blir friskast och smalast av att äta smör.