15 nov 2002

Pedagog med radikala tankar om ekonomi


Nationalekonomisk kurs
Av Rudolf Steiner
Antroposofiska bokförlaget

Rudolf Steiner, pedagogen, författaren och föredragshållaren, som fascinerade, inspirerade och oroade stora skaror av människor i Europa under början av 1900-talet upphör inte att fascinera än idag. Hans talrika uppslag och impulser lever starkt vidare in i vår tid – Waldorf-pedagogiken, vården av psykiskt funktionshindrade, det biodynamiska jordbruket, den antroposofiska medicinen, konst- och arkitekturimpulsen med mera. Att Rudolf Steiner också var en radikal tänkare på det ekonomiska området är dock mindre känt. Det var en grupp studenter i nationalekonomi som bad honom att hålla några anföranden på detta tema. Detta ledde till ett två veckor långt seminarium med föredrag, som hölls utanför Basel i Schweiz sommaren 1922. Dessa föredrag blev en ansats, ett första steg i en impuls, som Steiner sedan inte hann följa upp och utveckla. Så framstår de för oss, nu för första gången i svensk översättning.
De väcker en mängd tankar och frågor om vad ekonomi är och inte är och kunde vara. Steiner ställde samtidens invanda begrepp på huvudet och han verkar tämligen radikal än idag. Han gör det med stor infallsrikedom, värme och humor. Denna bok är ett måste för alla människor med intresse för ekonomiska förändringar och ekonomisk förnyelse.

Rudolf Steiner framträdde med sina sociala och ekonomiska idéer vid tiden strax efter första världskriget. Han var mycket kritisk till hur stater blandat sig i näringslivet, utvecklat kolonialismen under 1800-talet och förstorat och förvärrat de handelskonflikter som till slut utmynnade i världskrig. Steiner var också djupt engagerad i arbetarrörelsens problem, som han mött inte minst som lärare på en skola för arbetarbildning vid sekelskiftet i Berlin.
Men för honom är arbetarnas situation inte bara en ekonomisk fråga, om fördelningen mellan rika och fattiga. Den kan heller inte lösas genom klasskamp. Arbetarnas problem handlar också i allra högsta grad om utbildning, sjukvård, omsorg m m. Och de som ska ta itu med dessa frågor, enligt Steiner, är inte i första hand politikerna och de statliga tjänstemännen. Det är inte heller näringslivets representanter som ska göra det. Det är istället en uppgift för vad man idag kallar det civila samhället och den sociala ekonomin. Ekonomisk reglering, arbetsmark-nadsfrågor, bankfrågor m m vill Steiner också flytta ut från huvudstäderna till lokala och regionala nätverk där representanter från flera samhällssektorer finns representerade. Decentralisering och självbestämmande kan sägas vara centrala begrepp för Steiner. Han har också idéer om att skilja lön från arbete, som föregriper dagens idéer om medborgarlöner. Han är kritisk till delar av räntesystemet och mot ekonomisk spekulation. Han talar om viktiga konsekvenser av utvecklingen mot en alltmer global ekonomi.

Detta och mycket mer finns att läsa om i den bok som nu kommit ut på Antroposofiska bokförlaget. Det tyska originalet har redigerats i syfte att göra det lätttillgängligt för en större läsekrets. Förordet har skrivits av den kunnige ekonomihisto-rikern Lars Pålsson-Syll vid Lunds universitet och Jönköpings högskola. På några få sidor ger han en kort och lättfattlig översikt över den ekonomiska idéhistorien och sätter in Rudolf Steiners tankar i detta sammanhang.

Didrik Von Wachenfeldt

Boken kostar ca 200 kronor och kan köpas på Robygge-butikerna i Järna och Stockholm. Den kan också beställas från
Antroposofiska Bokförlagets distribution
tel: 08-554 810 46 

Tillbaka