25 okt 2002

David mot Goliat
Linux mot Microsoft

Microsoft blev inte styckat som den amerikanska konkurrensmyndigheten ville trots att de var nära monopol på operativsystem för datorer.

En orsak var att man kunde peka på gratisprogrammet Linux, och hur allt fler använder det. Men irritationen har växt mot den lille uppstickaren. Nu har man kommit på en metod. Genom att sammansmälta program och maskinvara ska man kunna hålla borta andra program och bevara sina höga vinster.

Miljonbesparingar
För det är verkligt höga vinster. Danska Teknologirådet presenterade nyligen i en rapport om att kommuner och stat i Danmark kan spara sex miljarder danska kronor per år på att sluta använda Microsoft.
För hela Sverige har nämnts 30 miljarder. Statskontoret utreder frågan men förnyade i våras avtalen med två år.
Norska myndigheter däremot förklarade i somras att de inte tänkte förnya licensavtalen med Microsoft.
I Åbo använder både kommunen och Åbo akademi Linux. Kommunen räknar med att spara 19 miljoner om året.
Åbo är å andra sidan Linus Torvalds hemstad, han som när han var 21 år 1991 gick ut på nätet och förklarade att han tänkte skapa ett nytt kostnadsfritt operativsystem, bara på skoj. Det byggde på Unix, men det var dyrt och gick inte att använda på PC. Kärnan i operativsystemet, källkoden, lämnade han öppen. Därför har tusentals datorentusiaster kunnat arbeta vidare med systemet. Sen dess har Linux finslipats så att det finns betydligt färre buggar (fel i programvaran) än i Windows. Det har också stimulerat Mac att släppa delar av sin källkod.

Ökad säkerhet
Linux har blivit ett mycket säkert program som inte är lika känsligt för virus, dels genom att bygga på Unix, utvecklat för stordatorer på universiteten med många användare samtidigt, och dels genom att alla kan läsa källkoden och föreslå förbättringar. Säkerheten gör att de flesta servrar körs på Linux.
Under senare år har utvecklingen gått mycket fort mot att göra Linux lättanvänt, och miljön har blivit Windows-lik. Det har utarbetats tillämpningar för alla områden så att allt man kan göra i Windows kan man också göra i Linux. Därtill är det lätt att göra egna anpassningar.
Palladiumsystemet
Nu vill Microsoft göra sina datorer säkrare med en teknologi som man kallar Palladium, tänkt att köra igång 2004. Inga program kan köras utan att vara försedda med en signatur från certifierade Microsoftutvecklare. På det sättet hindras virus men också alla små programskapare, och Linux som skapas av alla frivilliga. Palladium-tekniken ger också en vision av Storebror ser Dig, en möjlighet att kunna spåra alla filer utan att kunna stänga av funktionen som nu med cookies (små filer som berättar var Du varit).
Banker och storföretag kan få säkerhet med en identifieringsfunktion, ”My man” som ligger i datorn. Tanken är att deras program och tjänster kommer att kräva Palladiumdatorer så att andra tillverkare slås ut. De stora datortillverkarna AMD och Intel är med i Palladiumprojektet, medan IBM stöder Linux under parollen: Peace, love, Linux. IBM har verkligen ändrat inställning.
Säkerheten kan dock lösas billigare och mindre monopoliserande genom en läsare för smart cards, kort med ett datachips i som genererar offentliga och privata nycklar. Den offentliga nyckeln skickas till banken som dekrypterar den och skickar lösenordet hem till datorn som motkollar med den privata nyckeln.

Inte bara banker
Film och skivindustrin är också intresserade av Palladium för att på det sättet kunna hålla kvar sina höga priser genom att stoppa piratkopiering genom DRM (digital rights management). En skiva ska kunna skickas på nätet men bara kunna spelas i en dator. Det kräver annan hårdvara, att skyddet ligger i processorerna.
Microsoft står för det sämsta inom kapitalismen: Att segra genom sin förmåga till dominans och inte genom sin produkt (den är rätt dålig, osäker, resurskrävande, oflexibel), tveksamma affärsmetoder och stor girighet. Microsoft har nu infört debitering med en licens per dator och användare. Det blir dyrt för dem med flera arbetsplatser och det blir dyrt för skolan om man driver det till sin spets. Där är det många användare per dator.
Linux representerar entre-penöranda, kreativitet och frihet. Alla hejar på David i kampen, men det behövs aktivt understöd för att inte Goliat skall segra, som så många gånger tidigare i kapitalismens historia. Inbesparade pengar tycks inte vara nog som drivkraft för att byta något inarbetat. Lättjan syns starkare.

Hans Sternlycke

Tillbaka