1 juli 2005

Hampfröolja för hälsan

Linfröoljan som kosttillskott är känd. Men hampfröolja? Båda oljorna innehåller de för oss nyttiga essentiella fettsyrorna.

Fettsyrorna är väsentliga, essentiella, men vår kropp kan inte producera dem. Till skillnad från linfröolja är hampfröoljan välsmakande – med en unik nötaktig smak.  
Hampfröolja har ett 3:1-förhållande mellan de två fleromättade fettsyrorna omega-6 linolsyra (LA) och omega-3 linolensyra (LNA), vilket bidrar till en optimal balans mellan fettsyrorna. Hampfröoljan är också en av de sällsynta källorna till gammalinolensyra (GLA), vilken även finns i mindre mängder i bland annat modersmjölk och svartvinbärsfrön, men även i linfröolja.
Linolsyra och linolensyra är nödvändiga för normal tillväxt, synutveckling och bidrar även starkt till att hår och hud får sin lyster. Fleromättade fettsyror smörjer och rensar artärerna, vilket är viktigt för att motverka uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Hampfröolja verkar antioxidant, d v s upplöser animaliska fetter i blodkärlen.
Kallpressade oljor som hampfröolja tål ingen uppvärmning. Det går bra att använda den som salladsdressing eller helt enkelt som kosttillskott, två matskedar om dagen. För utvärtes bruk har denna olja också sina kvaliteter, den absorberas snabbt av huden och passar tunn, känslig och torr hud samt hud med eksem. Vid eksem kan det vara särskilt lämpligt att ta hampfröolja även som kosttillskott, skriver Finn Andersen i sin nya bok Guldet från växterna. Så klart, människan är ju en helhet!
I England och också i Tyskland är efterfrågan på hampfröolja enorm.
– Kan ni i Sverige inte odla oljehampa åt oss i Storbritannien, undrade Adrian Clarke nyligen vid sitt besök hos Hampanätet. Finola, den i Finland framtagna oljehampsorten, är optimal.
I Sverige finns det än så länge bara några få fristående hälsobutiker som säljer hampfröolja, från ekologiskt odlad hampa i Tyskland. Men Gotland är på väg, där står man redan i startgroparna med egen oljeproduktion.

Susanne Gerstenberg


Fakta: fettsyror i oljor

Siffrorna avser fleromättade fettsyror i procent

Hampfröolja, Linfröolja, Solros, Oliv
linolsyra (omega 6)
44.8, 24, 63, 7.5
linolensyra (omega 3) 22.8, 49, 0.5, 1

www.hampa.net
www.hanf-natur.com
www.hampekraft.se


Läs mer:

Hampa - en kulturväxt i tiden

Isoleringsmaterial för framtiden

Hampa kan göras mer konkurrenskraftig