Hampfröolja
för hälsan
Linfröoljan
som kosttillskott är känd. Men hampfröolja? Båda
oljorna innehåller de för oss nyttiga essentiella fettsyrorna.
Fettsyrorna är väsentliga, essentiella, men vår kropp
kan inte producera dem. Till skillnad från linfröolja är
hampfröoljan välsmakande med en unik nötaktig smak.
Hampfröolja har ett 3:1-förhållande mellan de två
fleromättade fettsyrorna omega-6 linolsyra (LA) och omega-3 linolensyra
(LNA), vilket bidrar till en optimal balans mellan fettsyrorna. Hampfröoljan
är också en av de sällsynta källorna till gammalinolensyra
(GLA), vilken även finns i mindre mängder i bland annat modersmjölk
och svartvinbärsfrön, men även i linfröolja.
Linolsyra och linolensyra är nödvändiga för normal
tillväxt, synutveckling och bidrar även starkt till att hår
och hud får sin lyster. Fleromättade fettsyror smörjer
och rensar artärerna, vilket är viktigt för att motverka
uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Hampfröolja verkar antioxidant,
d v s upplöser animaliska fetter i blodkärlen.
Kallpressade oljor som hampfröolja tål ingen uppvärmning.
Det går bra att använda den som salladsdressing eller helt
enkelt som kosttillskott, två matskedar om dagen. För utvärtes
bruk har denna olja också sina kvaliteter, den absorberas snabbt
av huden och passar tunn, känslig och torr hud samt hud med eksem.
Vid eksem kan det vara särskilt lämpligt att ta hampfröolja
även som kosttillskott, skriver Finn Andersen i sin nya bok Guldet
från växterna. Så klart, människan är ju en
helhet!
I England och också i Tyskland är efterfrågan på
hampfröolja enorm.
Kan ni i Sverige inte odla oljehampa åt oss i Storbritannien,
undrade Adrian Clarke nyligen vid sitt besök hos Hampanätet.
Finola, den i Finland framtagna oljehampsorten, är optimal.
I Sverige finns det än så länge bara några få
fristående hälsobutiker som säljer hampfröolja, från
ekologiskt odlad hampa i Tyskland. Men Gotland är på väg,
där står man redan i startgroparna med egen oljeproduktion.
Susanne
Gerstenberg
Fakta: fettsyror i oljor
Siffrorna
avser fleromättade fettsyror i procent
Hampfröolja,
Linfröolja, Solros, Oliv
linolsyra (omega 6) 44.8,
24, 63, 7.5
linolensyra
(omega 3) 22.8, 49, 0.5, 1
www.hampa.net
www.hanf-natur.com
www.hampekraft.se
Läs mer:
Hampa
- en kulturväxt i tiden
Isoleringsmaterial
för framtiden
Hampa
kan göras mer konkurrenskraftig
|