13 dec 2002

Miljögift i tandkräm hot mot vattenmiljön


Forskare har hittat triclosan i fisk och dit når det troligtvis via våra hushåll. EU har klassificerat ämnet som mycket giftigt för vattenlevande organismer. Trots detta säljs fortfarande produkter med triclosan i butikerna.

För några år sedan översvämmades marknaden med så kallade antibakteriella produkter. Strax därefter kom ett högljutt larm om möjliga hälsofarliga effekter av triclosan, som ofta är det aktiva ämnet i dessa. Men det tystnade i medierna och produkterna fanns kvar. Sedan larmet kom har dock en del studier gjorts och mycket talar för att bruket av triclosan kan orsaka allvarliga skador i miljön. Nyligen arrangerade Kemilänken ett seminarium för att samla fackkunniga och se vad som hänt de senaste åren och vad som bör göras. Det framkom bland annat att det är osäkert om vi överhuvudtaget har ett behov av triclosan.
– Nyttoeffekten är marginell och vi skulle klara oss utan, men producenterna tjänar på att ämnet finns kvar, säger Lennart Hänström, Institutionen för odontologi vid Umeå universitet.
Det är stora internationella företag som ligger bakom de flesta produkter med triclosan och ökas försäljningen det minsta så innebär det stora vinster. Trots svenska regelsystem och krav på producenter får vi in produkter via import och här kan ämnet vara svårt att spåra.
– Importörerna känner inte alltid till att deras produkter innehåller triclosan och ämnet kan finnas under andra namn, säger Margaretha Adolfsson-Erici, Institutet för Tillämpad Miljöforskning (ITM) vid Stockholms Universitet.
Hon analyserade en mängd olika produkter och fann triclosan i allt från skärbrädor till cykelbyxor. Ämnet har blivit ett universalmedel för ingenjörer eftersom det kan användas på många olika sätt.
– I allmänhet är tillsatsen av det onödig. En produkt som tvättsvampar torkar upp snabbt och träningskläder tvättas. Oftast används argumentet antibakteriell enbart i reklamsyfte, säger hon.

Mycket giftigt för alger
På ITM pågår flera studier om triclosan och Margaretha Adolfsson-Erici har funnit ämnet i fiskgalla från fisk i närheten av reningsverk på flera håll i landet. Detta är allvarligt eftersom triclosan har dålig nedbrytbarhet och kan ge långtidseffekter i vattenmiljön. För till exempel alger är ämnet mycket giftigt och studierna av miljöeffekterna är hittills få. Ett område som kommer att studeras ingående framöver är triclosan i bröstmjölk. En studie som snart är klar visar hur mycket av ämnet som våra reningsverk kan ta hand om. Cirka 20 procent släpps igenom enligt schweiziska och amerikanska undersökningar.
Det är svårt att exakt avgöra triclosanets ursprung, men man vet att det sprids från samhällen via reningsverk. Sannolikt är tandkräm och andra konsumentprodukter den stora källan. Förhöjda värden finns i både luft och vatten. Triclosan har också påträffats i människan och i animaliska livsmedel.

Sverige reagerar kraftigast
Sverige är det land som reagerat kraftigast på antibakteriella produkter och triclosan. Men en del forskning pågår också i Danmark, och norska forskare har nyligen börjat söka pengar till studier. Även i Tyskland har det funnits vissa reaktioner.
Läkemedelsverket har drivit frågan i EU för en omvärdering av användningen av triclosan i kosmetika och hygienprodukter. EU-komittén ansåg att nuvarande användning är säker men påtalade samtidigt en brist på underlag, bland annat kring miljöeffekter.
– Vi är inte nöjda med resultatet och vill begära en ny prövning, men för detta krävs mer information, säger Gunnar Guzikowski, Läkemedelsverket.
Tidsgränsen för nya fakta och synpunkter är i februari 2003 och troligtvis hinner en del studier vid ITM bli färdiga.

Risk för resistens
När larmet kom så varnades för utveckling av resistenta bakterier och forskare såg en risk för antibiotikaresistens. Men något sådant finns ännu inte rapporterat. Däremot är tandkräm med triclosan farlig för de som lider av cystisk fibros eftersom problembakterien Pseudomonas (som triclosan inte biter på) då kan ta över i munhålan när konkurrensen från andra bakterier minskar. Men våra kunskaper kring resistens är än så länge små.
– Det är mycket vi inte känner till om vår munflora, den innehåller cirka 500 olika bakteriearter, säger Lennart Hänström.
Kring nyttan av triclosan har forskats en hel del, men uppgifterna går isär om hur många som verkligen blir hjälpta av ämnet. Uppskattningar rör sig kring 5, 10, 15 procent. För människor som inte har uttalade tandköttsproblem gör ämnet sannolikt ingen nytta alls. Tandläkarförbundets rekommendation är att det endast ska användas på tandläkares inrådan.

Triclosan på apotek
Det finns krav på att tandkräm med triclosan endast borde säljas på apotek, men detta är inte aktuellt i dag. Handeln har dock själv tagit ett visst ansvar. Coop Konsum bestämde redan år 2000 att stoppa marknadsföring som framhäver antibakteriella produkter. Varor med triclosan, förutom tandkräm, har rensats ur sortimentet. Utrensning sker om leverantören uppger att produkten innehåller triclosan.
– Vi accepterar ämnet endast om det finns en uppenbar konsumentnytta och ifall tillsatsen inte kan misstänkas ge negativa hälso- eller miljöeffekter, säger Barbro Bragman från Coop Konsum.
Coop har i dagarna fattat ett beslut som innebär att alla tandkrämer (i de butiker där detta är möjligt) som innehåller triclosan ska samlas på hyllan. Dessutom ska en skylt sättas upp, med information om att tandläkare bör rådfrågas, och att ämnet har negativa miljöegenskaper.
En tandkräm med triclosan finns även i det egna märket Blåvitt.
– Den är tydligt märkt med texten förstärkt skydd och att produkten innehåller triclosan, säger Barbro Bragman.
Men det åligger än så länge konsumenten själv att känna till triclosanets farliga miljöegenskaper och på Blåvitts tub finns inte informationen att tandläkare bör rådfrågas innan användning.

Benita Eklund


Fakta/Triclosan

Triclosan är ett halogenerat fenoliskt ämne som förekommer i vanliga konsumentprodukter. Det är inte akut giftigt för människan men kan ha allvarliga effekter på miljön. EU har klassificerat ämnet R50-53 (mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön). Grunden till klassificeringen finns att ta del av på Europeiska kemikaliebyråns (ECB) hemsida www.ecb.jrc.it.
Triclosan används främst i bakteriehämmande och konserverande syfte.
I Sverige finns det i koncentrationer mindre än 0,3 procent, framförallt i tandkräm, smink och hygienartiklar. Cirka 25 procent av all tandkräm innehåller triclosan.
Informationen är i allmänhet finstilt men på kemiska, kosmetiska och hygieniska artiklar ska ämnet vara deklarerat som triclosan.
Produkter som inte hör till dessa kategorier faller helt utanför lagstiftningen.
Triclosan användes i slutet på 60-talet i stor utsträckning inom sjukvården men förbjöds 1970. Ämnet återkom stort i och med marknadsföringen av antibakteriella produkter men i Sverige minskar nu användningen.