25 okt 2002

Pepparmynta – En populär dubbelnatur


Många av de kryddor vi sedan länge använder, har enligt naturmedicinen läkande verkningar. Ett mångkulturellt Sverige och ett flitigare resande har dessutom berikat Sverige med nya ört- och kryddinfluenser.
Och intresset för alternativ medicin och huskurer växer snabbt men forskningen är bristfällig. En del verkningar har vetenskapligt bevisats men informationen kommer främst från århundraden av erfarenhet och uråldriga källor.
Miljömagasinet presenterar olika läkeväxter ur ett historiskt, alternativmedicinskt och smakrikt perspektiv.


Myntor finns i olika skepnader och trivs i många miljöer. Den sort som vi odlar och använder mest i Sverige är en blandning mellan vattenmynta, som finns vild, och grönmynta (spearmint). På grund av örtens benägenhet att korsa sig med andra arter så är den besvärlig att klassificera, det finns ett stort antal mellanformer. De olika myntorna har dock likartade naturmedicinska egenskaper. I den här beskrivningen så handlar det om den vanligaste formen: Mentha piperita.

Redan under antiken var myntan uppskattad som läke- och kryddväxt. Kineserna använde den som lugnande medan Hippokrates betraktade den som förhöjande av kärlekslivet. Detta är också två exempel på myntans förmåga att verka i till synes motsatta riktningar. Den kan vara både lugnande och uppiggande.
Den lugnar nervsystemet på ett sätt som skärper sinnena utan att göra användaren dåsig. Den används mot sömnproblem men då framförallt om dessa beror på rastlöshet eller spänd mage. Myntan är nämligen en av de mest använda örterna för att förbättra matspjälkningen och minska bildandet av gaser. Bra om man känner sig däst efter en stor måltid. Mintkakan efter middagen kan alltså ätas med gott samvete.
Även om myntan har en avslappnande verkan så kan den upplevas som alltför uppiggande att inta på kvällen. Vissa använder den till och med som ersättning för kaffe eller svart te för klarhet under dagen. Den mildrar känslomässig och mental stress men vid för stora doser kan överspändhet uppstå.
Den avslappnande effekten på sinne och matspjälkning kan få hela kroppen att slappna av. Örten kan hjälpa mot huvudvärk, migrän och illamående.
Att andas in ångorna från den eteriska oljan kan lätta vid infektioner i näsa och bihålor, samt vid hosta och andningsproblem.
Myntan har en direkt smärtlindrande effekt och hjälper vid muskelvärk som till massage av trötta ben och fötter.

Örter delas in i grupper beroende på vilken generell effekt de har på kroppen. En viktig uppdelning som görs är ifall örten är värmande eller kylande. Pepparmynta hör till de kylande. Jämför med en kopp ingefärste (som är värmande) så känner du skillnaden, när den första effekten av det varma vattnet lagt sig.
Den kylande effekten är naturligtvis bra vid varmt väder men också vid feber och utvärtes till solbränna och heta, kliande hudåkommor. Men myntan ska användas sparsamt på huden eftersom den kan irritera vid för höga koncentrationer.
När den dricks som te finns inga större risker för överdosering men det är alltid bra att vara måttlig med alla örter och helst göra pauser emellanåt. Inom homeopatin varnas för att örter i längden kan ge de symptom som de verkar emot ifall användaren inte har något egentligt behov av dem.
Gravida och barn bör vara särskilt försiktiga.

Det viktigaste kemiska ämnet i mynta är menthol som bland annat är inflamma-tionshämmande och smärtlindrande. Den innehåller också menton, jasmon, tanniner, vitaminer och mineraler.
Myntans läkeverkningar är många men det är sannolikt dess doft och smak som gjort den till en av världens mest populära örter. Till matlagning i bland annat salladsdressingar men framförallt till desserter och godis.
Pepparmyntan är stimulerande till sin karaktär och sägs vara bra för dem som är blyga eller tar livet för allvarligt.
Till dem som inte gillar doften av pepparmynta hör insekter som myggor och kackerlackor. Fungerar också som avskräckare mot råttor och möss.

Benita Eklund


Kolakaka med pepparmynta
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3-4 msk kakao
1/2 tsk salt
100 gr margarin
1 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Pepparmyntsolja efter smak; cirka 5 droppar
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt vaniljsocker, kakao och salt. Smält margarinet, låt det svalna och blanda sedan i mjöl, bakpulver och pepparmyntsolja. Häll smeten i smord och bröad from.
Grädda 35-40 minuter i 175°.

Fler myntatips
• Färsk mynta är gott i salladsdressingar.
• 2-3 droppar pepparmyntsolja i en aromalampa kan hjälpa vid till exempel mental trötthet eller huvudvärk.
• 1-3 droppar till 1 tsk vegetabilisk olja till massage av trötta ben och fötter. Eller till tinningar, panna och nacke vid huvudvärk. Kan vara hudirriterande om man är känslig.
• 2 droppar i ett halvt glas vatten för att friska upp andedräkten.
• Pepparmyntste; för matspjälkningen, mot gasbildning, huvudvärk, feber, illamående med mera. Finns att köpa i de flesta matvarubutiker. Ifall du gör eget te så tänk på att inte koka bladen utan låt dem dra en stund i nykokat vatten.
• Sätt pepparmynta på en bomullstuss och lägg där du tror att mössen tar sig in i huset.
I hälsokostbutikerna finns olika sorters pepparmyntsolja med något olika smak. Till höger en japansk som passar bra till bak, annars har till exempel Crearome (som också finns som postorderföretag) en bra ekologisk olja.

Källor:
Aromaterapi för alla, Susanne Bilski Ullmark
The yoga of herbs, an ayurvedic guide to herbal medicine, David Frawley och Vasant Lad
Örtapoteket, Jan Hallqvist
Örtmedicin och växtmagi, red. Ingegärd Lindeberg
Örtmedicin, Non Shaw
The Gale encyclopedia of alternative medicine, Sharon Crawford