15 nov 2002

Grundlagsändringen som inte togs upp i valet


Innan Sveriges grundlag kan ändras ska riksdagen ta upp frågan två gånger. En grundlagsändring anses vara så viktig att det måste ligga ett val mellan de båda gångerna. Tanken är att det ska finnas tid för information och eftertanke emellan!

Första omröstningen skedde den 13 juni i år, strax före sommarpausen och valrörelsen. Men valrörelsen tog inte upp den stundande grundlagsändringen. Den avgörande omröstningen sker nu den 20 november.
Den nuvarande regeringsformen ska ändras i två punkter:
1. Regeringen ska i fortsättningen kunna göra överenskommelser inom EU utan att riksdagen behöver höras eller godkänna det slutliga förslaget.
2. I ett enda beslut ska riksdagen fortsättningsvis kunna överlåta beslutanderätt till EU i alla frågor (bortsett från ”principerna för statsskicket”). Det enda som behövs är tre fjärdedels majoritet. Det innebär att beslut som överlåtits av riksdagen till EU aldrig kan göras om eller tas tillbaka.

Riksdagen kan göra sig maktlös och Sverige är därmed ännu ett steg längre på väg till att bli en delstat i federationen EU, ett Oregon eller Texas fast i Europa. Regeringsformens högtidliga ord om att all offentlig makt utgår från folket blir tomma.
Alla vi som kommer att demonstrera mot en grundlagsändring på olika håll i landet tycker – precis som Håkan Larsson (c), riksdagsledamot från Jämtland, i Kritiska EU-fakta – att det är en skandal att grundlagsförändringen inte diskuterades i valrörelsen.
Vi, medborgare, vill protestera innan våra riksdagsledamöter, eventuellt helt tanklöst eller uppgivet, trycker på ja-knappen i riksdagen en gång till den 20 november.

Susanne Gerstenberg