15 nov 2002

HD-domar inskränker demonstrationsrätten


Högsta Domstolens tre domar i förra veckan angående göteborgs-kravallerna präglas av faktafel och konspirationstänkande. HD kränker grundläggande rättsprinciper och tar första steget mot en kriminalisering av politiska demonstrationer.


De tre viktigaste konsekvenserna av HD-domarna:
• Demonstranter som söker skydda sig mot polisvåld kriminaliseras.
• Upploppen i Göteborg – oavsett plats och förlopp – betraktas som angrepp mot toppmötet.
• I strid mot Europakonven-tionen döms människor i grupp, utan att den individuella gärningen preciseras.

”Sambandscentralen”

• HD ifrågasätter verksamhetens uppgivna syfte att skydda demonstranter från angrepp från polis, nazister och egna led.
Demokratinätet anser: HD kränker därmed rättsprincipen att söka alternativa förklaringar som är till de tilltalades fördel.
• HD använder förmodanden i stället för bevis.
Demokratinätet anser: Vi vet inget om innehållet i samtalen mellan ”sambandscentralen” och folk på stan men HD skriver att det ”kan hållas för visst” att de i huvudsak rört polisens åtgärder.
• Enda konkreta kopplingen är lögnaktigt framställd.
Demokratinätet anser: HD skriver om den enda identifierade kontaktpersonen på stan att han mottagit samtliga SMS-meddelanden. Detta är fel. HD förtiger helt enkelt att det för-flöt fyra timmar från det att han senast fick ett SMS från centralen till dess att han begick den gärning som denne 21-åring nu avtjänar ett 2,5 år långt straff för.
• Enda identifierade kontaktpersonen är offer för mened. HD gör en stor sak av kopplingen till den dömde 21-åringen.
Demokratinätet konstaterar: Den 5 november väcktes åtal för mened mot den polisman vars vittnesmål vägde tungt i domen mot 21-åringen. I övrigt är han enbart dömd på indicier – tolkning av kroppsgester.
• HD övertolkar polisvittnen, som inte ens är hörda.
Demokratinätet anser: HD har inte hört de polisvittnen som uttalade sig i hovrätten. HD har till exempel inte uppfattat att ett polisvittne uttalat motsatsen till hur åklagaren ville koppla ett av SMS:en till händelserna. Inget vittne har berättat hur upplop-pen måste antas vara organiserade och än mindre hur en koppling till ”sambandscentralen” måste antas. Ändå är det precis sådana kopplingar som HD gör.
• HD dömer kollektivt, utan att individualisera gärningarna, i strid mot Europakonventionen.
Demokratinätet: Exempelvis har förre Haagtribunalåklagaren Eric Östberg och straffrättsprofessor Susanne Wennberg kritiserat hovrättens dom mot de åtta i ”sambandscentralen”. HD försöker åtgärda detta genom att särskilja två av de dömda, men dömer likafullt dessa och de sex övriga på grunder som förmodat ”samförstånd”.

Domarna för upplopp

HD dömer för upplopp under fredagen 15 juni, dels på Avenyn och dels kring Vasaplatsen, trots att det vid det förra tillfället inte förekom något försök att forcera polisavspärrningarna mot EU-toppmötets lokaler, och att det vid det andra tillfället handlade om en gatufest flera kilometer från toppmötet.
Demokratinätet menar: Det föreligger här ett allvarligt hot mot demonstrationsfriheten. Om du överhuvudtaget tänker demonstrera, agitera, debattera, festa eller annat i samband med ett EU-toppmöte, oavsett närhet i tid eller rum, bör du räkna med att ditt agerande, i händelse av en tillspetsad situation, kommer att uppfattas som ett angrepp på själva toppmötet och därmed straffas hårt, riktat mot organiserade politiska demonstrationer.
I framtiden kan vi betrakta det som förbjudet att aktivt försvara demonstranters säkerhet och att protestera i samband med viktiga politiska möten.
Detta är inte domar värdiga en demokrati. Demokratinätet uppmanar alla medborgare, politiska organisationer och medborgarrättsliga organisationer att sluta upp till försvar för demokrati och rättsstat.


Gerd Pettersson och Erik Wijk