30 juni 2000

Intensiv sydsvensk mediebevakning

 

Mediebevakningen av Öresundsbrobygget har varit intensiv. Allra intensivast har den varit i malmöbornas morgontidning Sydsvenskan. Aldrig tidigare i svensk presshistoria har ett byggprojekt fått liknande, massivt positiv medieuppmärksamhet. Bron stavas exempelvis konsekvent med stort B i Sydsvenskan, vilket tidningen är ensam om.

Ändå anser journalister på Sydsvenska Dagbladet, som ansvarar särskilt för brobevakning och läsarkontakter att tidningen fullgjort sin mediala uppgift.
– Kritisk granskning har förekommit, anser Sydsvenskans sedan tre år särskilt avdelade broreporter Erik Magnusson, som också anser att man försökt tona ner den värsta broeuforin.
Det är svårt att tro på det. Och om det är sant blir reflektionen den, att ett så oerhört tryck i samma riktning från olika påtryckare nog aldrig tidigare förekommit i svenska medier.
Sven Hovne, reporter sedan 20 år på Sydsvenskan och ansvarig för läsarkontakter, menar att trots att bron dominerat tidningens innehåll i växande grad de senaste åren, så har det varit berättigat.
– Även om det är tidigt att säga det så tror jag detta är århundradets händelse, säger han.

Århundradets folkfest
På samma linje är tidningens ledarredaktion med den politiske chefredaktören Per T Ohlsson. Tidningens huvudledare under pingsthelgen, då bland annat 80.000 människor sprang broloppet, utnämnde broinvigningen till ”århundradets folkfest”.

Egen stavningsregel
Vad som kan verka som en kuriositet i sammanhanget, men som är mer än så, är att Sydsvenskan infört en egen stavningsregel – bron stavas sedan i våras konsekvent med stort B, enligt allmänt påbud till redaktionen. Detta bekräftas av Sven Hovne.
De skribenter som fortsätter skriva bron med liten begynnelsebokstav rättas av redigerarna - även detta bekräftas av tidningens egen broreporter, som inte kände till regeln:
– Jag har aldrig skrivit bron med stor bokstav, säger han något förvånad.
Orsaken till stavningsregeln är att bron är att betrakta som en förkortad version av egennamnet Öresundsbron enligt Sven Hovne. Han jämför även med sundet, som av Sydsvenskan sedan länge skrivs med stor begynnelsbokstav.
Övrig dagspress i Malmö har inte lika rigida regler, men ansluter sig till brobyggets hyllningskör; exempelvis bevakades de olika broevenemangen med mellan 10-20 sidor dagligen i Arbetet. En välgrundad gissning är dock att vi ännu inte sett kulmen på denna medieuppbackning av ett enskilt byggprojekt. Invigningen sker i morgon och hela specialeditioner är förannonserade – utöver den ordinarie utgivningen.

Peter Wikberg



Fakta/Øresundsbron

• Hela förbindelsen mellan Sverige och Danmark består av en fyra kilometer lång tunnel, en lika lång konstgjord ö samt en åtta kilometer lång bro. Totalt rör det sig om 16 kilomoter fyrfilig motoväg samt en dubbelspårig elektrifierad järnväg.

• I mars 1991 tecknade den danska och den svenska regeringen ett avtal om en fast förbindelse över Öresund. Detta avtal godkändes senare under året i svenska riksdagen samt danska folketinget.

• Byggnadsarbetet tog fart i augusti 1995 efter några år av planeringsarbete. Planeringen drog ut på tiden, då bland annat höga röster höjdes för krav på miljöhänsyn.

• Den av byggkonsortiet förordade stavningen av Øresundsbron är med en dansk inledning och ett svenskt slut.