11 okt 2002

Klä dig miljömärkt trots brist i butiker


Du vet väl att du kan köpa kravmärkta tröjor, underkläder, handdukar med mera? Det är inte ofta vi ser miljömärkta textiler i våra butiker, men det finns postorderföretag på internet.


– Intresset är mycket stort och försäljningen ökar stadigt, säger Anna Blomström Lilja, vd för MiljöKlon, postorderföretag som säljer kläder som är märkta med både KRAV och Svanen.
Bomullen odlas ekologiskt i Peru och en del av produkterna tillverkas på plats för att ge arbetstillfällen och inkomster till landet. För att minimera miljöpåverkan tas allting hem med båt. MiljöKlon anlitar också en sömmerska i Enköping som syr kläder på beställning.

Äger sin jord

Drygt ett hundratal jordbrukare är kontrakterade och de äger alla sin egen jord. Bomullen växer i egen takt, cirka 40 veckor, utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Enligt MiljöKlon har bomull som inte stressats fram en högre kvalitet, med längre och mjukare fibrer.
Fälten gödslas med fågelspillning och eventuell ohyra bekämpas med biologiska metoder. Bomullen skördas för hand eftersom plockning med maskin kräver användning av kemiska avlövningsmedel.

Färgväxande bomull
Produkterna finns i den färg vi känner igen som råbomull men också i bland annat grönt och brunt.
– Det finns färgväxande bomullsslag som har de här färgerna naturligt. Oftast blandas de dock med vit bomull på grund av att de färgade har kortare fibrer, säger Anna Blomström Lilja.
Men i dag är det också möjligt att färga tyg miljövänligt, i alla tänkbara kulörer.
Dalgången Calcute i Peru, där största delen av bomullen växer, har varit odlingsmark i flera hundra år. Bevattningskanalerna som leder smältvatten från Anderna till bomullsfälten byggdes av Inkaindianer för 500 år sedan.
Den bruna bomullen odlas i norra Peru.
– Där odlade många kokaplantor förut. Nu har man kunnat gå över till att odla ekologisk bomull, säger Anna Blomström Lilja.



Från frö till plagg
Bomullen sås på hösten. Utsädet är bomullsfrön. Under nio månader växer plantorna tills de blivit manshöga. Plantorna blommar då med gula blommor. Det är dessa blommors frökapslar som är den egentliga bomullen. Frökapselns fröhår spricker ut, ungefär som en maskros, och bildar en tuss. Denna tuss plockas för hand. Efter plockningen rensas bomullstussen från löv och skräp. Kvarvarande frön skiljs från tussen i ett bomullsrenseri. Fröna pressas därefter till olja som används i livsmedel och djurfoder. Den rena bomullen packas i bomullsbalar.
Balarna skickas till ett spinneri. Där blir bomullen till ett bomullsgarn. Detta moment är avgörande för textilproduktens kvalitet. En bomull av hög kvalitet, med långa och mjuka fibrer, lämpar sig till många olika typer av garner; från tunna vävgarner till tjocka stickgarner. Bomullsgarnet används sedan i många olika produktioner.


Giftig produkt miljöanpassas
Bomull är en mycket besprutad gröda och även i processen som leder till det färdiga plagget används gifter.
Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) listar miljömedvetna textilföretag och skiljer på framställning av bomull (Bra Fiber) och beredningen till färdig produkt (Bra Beredning). Miljömärkningen är i två steg för att uppmuntra till miljöanpassning av produktion även om företaget inte kommit igång med ekologisk bomullsodling som oftast tar längre tid.
SNF varnar för modekedjornas egna märkningar och anser att Bra miljöval och Svanen är de som tar störst hänsyn till hela tillverkningsprocessen. KRAV har enligt SNF något luddigare formuleringar när det gäller beredning men är pålitliga kring odlingen av själva råvaran.
Men KRAV har också regler kring rättvis betalning för bomullsodlarens arbete och goda arbetsförhållanden på bomullsfälten och i tillverkningsanläggningen. Barnarbete och genmanipulerade bomullssorter är förbjudna.
Det finns brister i de olika märkningarna och åsikterna går isär om vilken som är att föredra. Själva certifieringen kan också vara ett problem; för en liten producent eller producenter i fattiga länder kan det innebära en för hög kostnad att certifiera sig.
Miljömagasinet kommer i ett senare nummer att presentera de olika sätt som används för att bedöma en vara eller en tjänsts grad av miljövänlighet.
För mer information se:
www.snf.se
www.krav.se
www.svanen.nu
www.miljoklon.se
Tel 0171-820 50

Benita Eklund