15 nov 2002

Riskfylld transport av kärnkraftsavfall

Den hittills största mängden av tyskt högradioaktivt kärnkraftsavfall har under veckan transporterats från upparbetningsanläggningen La Hague i Normandie till mellanlagret i Gorleben i Tyskland


Tolv så kallade Castorbehållare med i glas ingjutet avfall transporteras per tåg, men de sista 2 milen måste behållarna lastas om till långtradare.
Den lilla avlägsna kommunen Gorleben, omedelbart intill den gamla gränsen Östtyskland-Västtyskland, ska ta emot avfall under de närmaste åren. Den aktuella hallen på 182 gånger 38 m har utrymme för 140 upprätt placerade Castor-behållare. Hallen har bara enkla luftventiler för att släppa ut behållarnas avklingande värme. Hittills finns 20 på plats från 5 tidigare transporter. Och enligt en överenskommelse mellan den röd-gröna regeringen och näringslivet från 2000 får utbrända bränslestavar inte skickas iväg till upparbetning i utlandet efter år 2005. Lagringshallen är inte skyddad mot störtande flygplan, poängterar nyhetsbyrån AP.

Men själva Castorbehållarna är inte heller säkra, varken mot strålning eller fall, skriver fysikern och kärnkraftkritikern Rolf Bertram i Göttingen. Han påminner om någonting som är känt sedan årtionden inom materialforskningen, nämligen att neutronstrålningen och radioaktiviteten i Castorbehållarna ökar ju längre de är i bruk. Dessa tränger in i Castors väggar som består av järn och polyetylen (PE). Genom strukturförändringen och upptagande av väte minskar stabiliteten hos behållarna. Bertram menar att man borde ta hänsyn till detta faktum i riskbedöm-ningen; fall- och brandförsök borde vara ett måste för behållarna. Men den tyska myndigheten för strålskydd, Bundesamt für Strahlenschutz, anser att de inte kan bekosta fallprov på grund av ekonomiska skäl. Däremot finns det 22 miljoner Euro (ca 176 miljoner kr) för vid transporten medföljande polisstyrkor.
Protestgrupper demonstrerar utan våld längs hela sträckan. Men för de sista 50 km har polisen deklarerat ett absolut demonstrationsförbud.
– Detta är ett polisiärt undantagstillstånd (polizeilicher Notstand), förklarar talesmannen för aktionsgruppen ”Bürger-initiative Umweltschutz Lüch-ow-Dannenberg” som har funnits i 25 år.
– Men vi ger oss inte, förklarar deltagaren i en annan aktionsgrupp, även om de ska spärra in oss.
För kärnkraftmotståndarna är Gorleben en stötesten. Trots febril forskning efter en säker plats har man inte bestämt sig hur slutförvaret av radioaktivt avfall ska ske i Tyskland. De nerlagda saltgruvorna i Gorleben har varit på tal gång på gång trots att kritiska undersökningar kommit fram till att de inte alls är säkra för att förvara radioaktivt avfall i en miljon år.

Susanne Gerstenberg