Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 26, 29 juni 2012

Fredsarbete utan protester

Per Herngren utför civil olydnad enligt icke-våldsprincipen och har suttit månader i fängelse för att ha avrustat vapen. Han arbetar utifrån teorin att ett fredligt samhälle bör skapas genom trygghet och samarbete mellan människor.


Icke-våld är ett annat tänk än att göra aktioner för att skapa opinion för ett visst syfte, säger Per Herngren. (Foto: Foto: Git Skoglund)

Som 22-åring satt Per Herngren i ett amerikanskt fängelse då han och plogbillsgruppen Pershing Plowshares "avrustade" krigsraketer i USA, han satt fängslad i 15 månader. Plogbillsrörelsen startade han under 1980-talet tillsammans med andra vängrupper runt om i Europa. Sedan dess har han rest runt i världen för att lära ut icke-våld. Han har gjort flera liknande aktioner som medfört arresteringar och suttit i både svenska och engelska fängelser.

- Jag ville bort från civila olydnadsaktioner där uppmärksamheten låg på att skapa opinion och sluta agera utifrån en målsättning som låg utanför själva handlandet, säger Per Herngren.

Han förklarar hur han ser skillnad på icke-våldsrörelsen och "vanliga" proteströrelser.

- Det handlar om att skapa ett Ja i alla sammanhang, en proteströrelse skapar alltid ett Nej mot något, det är inte icke-våld, menar han och tillägger att det är när mål och medel sammanfaller i ett agerande som det blir bra. Målet är att förverkliga en handling, det är att bejaka det levande och att ta avstånd från våld och krig.

Soppkök och julfirande

Per Herngren är uppvuxen och bor i Hammarkullen, en förort till Göteborg. Pappa Leif Herngren är pastor och båda är verksamma i den lokala Mariakyrkan. Pappans bakgrund som vapenvägrare och hans tidiga arbete i Vietnam-kommittén på 1970-talet har inspirerat Per.

I Mariakyrkan finns det ett stort engagemang och hjälp till människor som bland annat blivit offer i krig. Både Per och Leif deltar exempelvis i soppköket för papperslösa flyktingar, och det årliga julfirandet för hemlösa och andra personer som behöver gemenskap under högtiden.

Tillsammans med flera andra ur församlingen och ytterligare fredsaktörer genomfördes nyligen en pingstmässa som samtidigt innebar en fredsaktion mot Saab Microwave i Mölndal. Företaget är världens femte största krigsradarföretag och de har levererat eldledningssystem till bland annat Irak och till krigen i Mellanöstern.

Som en del av mässan planterades fikonträd och vinstockar för att förverkliga idén om att förvandla en krigsfabrik till liv, mat och dryck.

- På pingstmässan i söndags var det första gången som min pappa och jag arresterades samtidigt, säger Per Herngren och ler lite åt minnet. Det blev inte så lång tid den här gången. Vi blev frihetsberövade under cirka 45 minuter, då vi blev tvungna att sitta kvar i polisbilen. Men samtidigt blev det också fina samtal med både polis och vakter. Dagen innan ringde de till och med för att diskutera aktionen med oss och frågade hur de kunde hjälpa till, berättar han.


Per Herngren arresterades tillsammans med sin pappa, pastor Leif Herngren (höger), under en aktion mot krigsradarföretaget Saab Microwave.

Icke-våld i Turkiet

Per Herngren är aktiv med att träna demokratiaktivister både i Sverige och utomlands, han har tidigare besökt flera olika arabiska länder. Nyligen blev han inbjuden till Turkiet för att lära ut tekniken om icke-våld, det gör han genom kurser, menhan har även skrivit böcker om bland annat civil olydnad och konflikthantering.

Per Herngren skriver också artiklar där han bland annat visar på samband mellan sårbarhetsontologin och Gandhis icke-våldsteori. Per Herngren menar att alla människor är sårbara. Genom att även behandla och se poliser och vakter som sårbara så förstärker det fredstanken.

I sin blogg skriver han ner tankar om sådant som berör hans forskning, civil olydnad och icke-våld i kombination med konflikthantering. Där säger han att liv är beroende av samarbete, inget liv kan vara liv ensamt, och att liv måste agera tillsammans med andra och annat. Kurserna som han håller benämns som effektivt samarbete.

- En viktig del i fredsarbetet är att planera samarbetet i förväg, fortsätter han. Exempelvis bestämmer vi aldrig ett klockslag, vi går ut med ett datum, men behåller information om tidpunkt och andra detaljer för oss själva.

Detta menar han minimerar risken för att besökare eller utomstående som kommer dit eventuellt är där för att bara uttrycka sin ilska.

- De får på så sätt inte så stora möjligheter att genomföra protester tillsammans med oss. Det skulle kunna innebära att det skadar och påverkar vår dialog med polisen. Det är min mardröm att andra utomstående grupper ska agera utifrån våldstanken.

Han påpekar att en enda person kan förstöra hela aktionen om det börjar kastas sten eller det sker andra uttryck av våld mot polisen.

- Många protestgrupper känner sig överlägsna polisen, förtydligar han.

Vängrupper

Plogbillarna och Kristna Freds Smeder är rörelser som Per Herngren verkar inom. De utför fredsaktioner som bygger på att gå samman i små grupper, istället för att göra massaktioner där anonymiteten skapar otrygghet.

Det är viktigt att deltagarna i de små, så kallade vängrupperna som utför fredsaktionerna känner sig trygga.

Han berättar hur viktigt det är att öva innan, då används bland annat rollspel som verktyg för att få gruppen att interagera. Rollspelen handlar om att känna på hur man reagerar för de olika situationerna som skulle kunna inträffa.

- När jag arresterades i USA och satt länge i fängelse där, då kände jag att vängruppen som jag tillhörde gav mig mod, det bidrog till att jag inte kände mig rädd, säger han och berättar samtidigt om en händelse i Irak som däremot gjorde honom mycket rädd. Vid irakiska gränsen blev hans bil beskjuten av militär, vilket innebar en skräckfärd som han naturligtvis tyckte var skrämmande.

Samarbete och trygghet är också centrala begrepp på hans kurser men de kan ha olika teman, som dialog, att hitta metoder för kreativa och jämlika samtal, och att öva metoder för att ingripa vid makt- och härskartekniker. Ett begrepp som återkommer vid beskrivningarna av icke-våldskurserna är "proaktiv", det menar han är att starta en förändring, snarare än att bara reagera på det som är fel.


En viktig del i ickevåldsaktioner är noggranna förberedelser.

Svärd till plogbillar

Plogbillarna står för avrustning och han menar att den militära rustningen antagligen är det största hindret för rättvisa i världen. En plogbill är den del av en plog som plöjer upp jorden och att smida om svärd till plogbillar symboliserar att omskapa vapen till något nyttigt.

- Vi människor har länge levt i en mekanisk världsbild med tron att stora enheter som exempelvis staten eller kapitalet är styrkan, säger han och förklarar att i stället kan vi människor i små kommuniteter göra handlingar och förändra.

En viktig del är att genom de öppna aktionerna utmana andra att bryta lydnaden och särskilt att börja avrusta vapen.

Plogbillarna använder sig bara av enkla hammare för att förstöra massvapen vars syfte är att döda miljontals människor. Deras kampanjer pågår över hela världen, och har blivit uppmärksammade både i media och genom olika fredspris.

Ett exempel är den internationella Trident Ploughshares som fick 2001 års alternativa nobelpris, Right Livelihood Award. De har som mål att avrusta Storbritanniens kärnvapenbärande ubåtar.

- Tidigare fick plogbillarna kritik främst från högern för att civil olydnad bryter mot lagar. Nu när stora delar av plogbillsrörelsen har lämnat protesten och det negativa nej-sägandet får vi i dag mer kritik från proteströrelser. Brytningen med protesten kallas postprotest och är inspirerad både av Gandhis konstruktiva program och Nietzsches kritik mot det negativa som han menade sög kraften från skapandet och skaparglädjen, säger han.

Bryta lydnaden

Per Herngrens definition av civil olydnad är inspirerad av filosofen och författaren Henry Thoreau och Mahatma Gandhi. Civil betyder medborgerlig, och det är alltid öppna offentliga handlingar de utför. Idén är att förverkligandet av en handling alltid ska bryta mot en regel, eller ett beslut och dessutom har samhälleliga, politiska och etiska syften. Att sedan avtjäna straffet är ytterligare en uppmaning för att bryta lydnaden.

- Icke-våld är ett annat tänk än att göra aktioner för att skapa opinion för ett visst syfte, säger han och berättar att de senaste åren har plogbillsaktionerna ökat, idag finns det fem olika kollektiv runt om i Sverige, vilket innebär att det görs fler aktioner än tidigare.

- Vi får nya medlemmar hela tiden, det är inte bara unga människor som kanske många tror. Istället ofta äldre, som exempelvis under den senaste händelsen vid Saab. Dit kom en kvinna i 85-årsåldern och hon ville till och med bli gripen av polisen, avslutar han.

Fakta: ickevåld

Idag används ickevåld vanligen med två betydelser: Utan-våld eller kamp-mot-våld.

Eftersom aktionerna till-sammans med dess kon-sekvenser ska vara en moralisk utmaning, måste ett förtroende byggas upp. Att i förväg hävda att en handling ska utföras utan våld kan vara viktigt för att polis och deltagare ska känna trygghet.

Våld förstås då som handlingar vilka kan vålla psykisk eller fysisk skada. Detta inkluderar sådana som kan skapa panik. Polisen kan exempelvis bli provocerade av att människor springer eller ropar slagord.

Källa: Handbok i civil olydnad av Per Herngren.


civil olydnad och vängrupper

Civil olydnad som metod är inte i första hand opinionsbildning utan ett sätt att utmana även andra människor till olydnad. Själva aktionen åstadkommer inte ensam detta. Först i kombination med straffet blir handlingen en verklig utmaning av lydnaden.

Civil olydnad utförs alltid offentligt och deltagarna drar sig inte heller undan konsekvenserna.

En vängrupp är en aktionsgrupp som deltar i civil olydnad. Den brukar bestå av tre till femton personer och är självbestämmande. Detta gör att delaktigheten och demokratin ökar.

Källa: Handbok i civil olydnad av Per Herngren.

Läs mer: Ickevåld & civil olydnad

Ickevåldnätet: ickevald.net

Per Herngrens blogg: perherngren.blogspot.se

Böcker utgivna av Per Herngren: Civil olydnad - en dialog (1999), Handbok Avrustningslägret i Linköping, med Stellan Vinthagen (1992), Handbok i civil olydnad (1990), Plogbillsaktion nr 8 (1987), Fånge för Fred (1986).

Share