Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 41, 11 oktober 2013

Vanmakt blev vrål för klimatet

De stod inte ut med tanken på att deras barn ska behöva lida för de felaktiga beslut kring klimatfrågan som vi tar i dag, så de startade nätverket Föräldravrålet.
    - Vi måste träda fram som föräldrar, bortom blockgränser, och tvinga politikerna att lyfta klimatfrågan inför nästa val, säger Idah Magnusson, talesperson för Föräldravrålet.


Idah Magnusson är en av initiativtagarna till nätverket Föräldravrålet. (Foto: Per Engström)

Klimatångest och oro inför framtiden gjorde Idah Magnusson nedstämd och frustrerad. Hon kunde inte bortse från att hennes beslut i vardagen påverkade jordens framtid, och blev arg och cynisk då hon märkte att folk omkring henne inte tog klimatfrågan på allvar.

För ett år sedan 0kom vändningen då hon och några andra föräldrar fördes samman av ett gemensamt engagemang för klimatet.

- Vi möttes på twitter då vi alla kände frustration över att klimatfrågan inte uppmärksammades trots att Världsbanken precis kommit ut med en prognos om att temperaturen kunde höjas med fyra grader istället för två under de kommande 50 åren. Det var där allting började, säger Idah Magnusson.

Inom några dagar hade de lagt grunden för nätverket Föräldravrålet med ett övergripande mål att få upp klimatfrågan på den politiska dagordningen. Och gensvaret från allmänheten lät inte vänta på sig.

- Jag tror att det fanns ett sug efter en opolitisk grupp som ville lyfta klimatfrågan, för vi fick snabbt många medlemmar. Det handlar också om att klimatfrågan blir lättare att greppa när den blir mer personlig. När vi kopplar klimath otet till våra barn blir framtiden mer verklig och mindre Star Trek.

Ideellt arbete

I dag har mer än 17 000 personer gillat sidan på facebook och 10 000 har gått med i Föräldravrålet på deras hemsida. Bland medlemmarna återfinns föräldrar, gammelmostrar, storasystrar, vänner och andra som stöttar vrålet för klimatet.

Idah Magnusson är övertygad om att nätverkets framgång delvis beror på att det inte fått någon politisk höger- eller vänsterstämpel. Väldigt få känner sig uteslutna, vilket gör det lätt att gå med. Dessutom är det viktigt att inte kopplas ihop med specifika frågor och problem.

- Folk frågar ofta om Föräldravrålet kan engagera sig i enskilda sakfrågor, men det får politikerna ta. Vi vill att alla politiska beslut ska tas utifrån ett klimatperspektiv, vilket innebär att vi fortsätter att jobba för att lyfta klimatfrågan på den politiska agendan.

Ett 20-tal personer, spridda över hela landet, utgör grundstommen för det ideella arbete som krävs för att hålla Föräldravrålet rullande. Gruppen ordnar kampanjer, bloggar, skriver debattartiklar, uppmanar folk att skriva insändare och sätter press på politikerna.

- Alla engagerar sig på fritiden. Man jobbar tills man stupar och byter sedan av varandra säger Idah Magnusson.

Hon förklarar att tanken med Föräldravrålet alltid har varit att hålla nätverket 100 procent ideellt och det finns inga planer på att förändra den utgångspunkten. De flesta möten sker över skype och man kommunicerar företrädesvis på facebook.


Under klimatdemonstrationen i Stockholm den 28 september deltog många föräldravrålare. (Foto: Helena Ihrstedt)

Behövs fler män

Men det finns områden där Föräldravrålet behöver förbättras. En sak som de arbetat aktivt med är att få in fler män i nätverket.

-- Vi har ett ganska mjukt tilltal och har med många barn på bilderna, vilket tyvärr inte tilltalar alla män. Men vi jobbar på att förändra könsfördelningen och hoppas exempelvis få in fler manliga kändisar som vill gäst- blogga. Drömbloggaren skulle vara Håkan Hellström, säger Idah Magnusson och ler.

I våras startade Föräldravrålet en kampanj som gick under namnet "Värva en man".

- Vi har aldrig fått så många blandade reaktioner. En del män gillade inte att vi la fokus på en sådan sak, men de flesta uppskattade det.

Idah Magnusson berättar att Föräldravrålet har hjälpt henne och andra i gruppen att hantera den frustration de länge känt inför klimathotet, eftersom de har fått en plats där de kan omsätta vanmakten i handling. Numera känner hon mer beslutsamhet än frustration.

- Det är lättare att gå mot strömmen när man är fler och kan bekräfta varandra i de val man gör. Jag har tagit beslutet att sluta flyga och hemma äter vi bara vegetariskt.

Hon hade tidigare funderingar på att ta körkort, men de planerna är numera skrinlagda.

Vrål i grannländer

För att nå ut till de som ännu inte har upptäckt Föräldravrålet har nätverket under hösten börjat med "crowd funding" i syfte att få in pengar till en kampanj i kollektivtrafiken. Tanken är att reklam för Föräldravrålet på bussar i Stockholm, Göteborg och Malmö ska öka intresset för klimatfrågan ytterligare.

- Vi vill ha fler föräldravrålare helt enkelt. Ju fler vi är desto mer hörs vi, säger Idah Magnusson.

Ett bevis på att vrålet hörs allt starkare är att grannländerna börjar vakna till liv. Ett finskt nätverk, Ilmastovanhemmat (klimatföräldrar), har skapats med tydlig inspiration från Föräldravrålet. Och i Norge kommer inom kort Föräldrabrölet bildas.

- Målet är att sprida nätverket till så många länder som möjligt.

Nästa år är det valår och för Idah och de andra inom Föräldravrålet väntar mycket jobb och en del massiva satsningar.

- Vi kommer jobba närmre journalister och media och hjälpa politikerna så att de inte glömmer bort klimatfrågan. Och gör de det så vrålar vi bara ännu högre.

Share