Ursprungligen publicerad i Miljömagasinet 40, 7 oktober 2011 GMO-odling stör naturens mångfald 41
forskare vill tala om för oss att GMO är nödvändigt för att åstadkomma ett hållbart jordbruk (DN debatt 1 okt). Ett hållbart jordbruk hade vi före kriget, sedan dess har vetenskap och forskning fört oss allt längre från det hållbara odlandet och skogsbrukandet. En utveckling som vi nu satsar forskning på att städa upp efter (Östersjön, för att ta ett exempel på framstegens följder). Det behövs inga GMO-växter, men forskarna tycker nog att det är spännande att forska ur deras synvinkel. Men det finns andra synvinklar. Den moderna idén om att arbeta mot naturen i stället för med naturen är åt skogen. Naturen har redan, genom årmiljoners empiriska "forskning" placerat rätt skog på rätt plats i samarbete med fotosyntesen. Alla försök att rubba den ordningen innebär att vi måste sätta in ökade energiresurser för att skydda den onaturliga skog som GMO skapar. Det mänskliga odlandet av mat rubbar också naturens ordning, men om vi då balanserar det med mänsklig arbetskraft, som finns tillgänglig i överflöd, så är det ett mycket energisnålt sätt att åstadkomma den nödvändiga balansen för att vi ska få vårt dagliga bröd. Den balansen har vetenskapen i symbios med den billiga oljan fört oss allt längre bort ifrån, med till exempel storskalighet, konstgödsel och bekämpningsmedel. GMO är bara en fortsättning på den vägen. |